OLIE 16-5-2017 15:29:15

Ook Koeweit wil verlenging olieproductiedeal


Fotobron: Freeimages.com
In november vorig

jaar kwamen grote olieproducenten overeen om voor een periode van zes maanden de productie te verlagen met 1,2 miljoen tot 1,8 miljoen vaten per dag om het wereldwijde overaanbod olie terug te dringen. Nu de overeenkomst bijna afloopt, zoekt de markt naar signalen dat olieproducerende landen de deal willen verlengen.

Op maandag maakten Rusland en Saoedi-Arabië, twee van de grootste olieproducerende landen, al bekend dat zij achter een verlenging staan van negen maanden en vandaag sloot Koeweit zich daarbij aan.

In een verklaring stelde olieminister Issam Almarzooq van Koeweit dat het langdurig verlagen van de productie nodig is om het wereldwijde olieaanbod terug te dringen tot een vijfjaars gemiddelde. "Er komen positieve signalen naar buiten, waarbij de olierapporten over april en mei laten zien dat het aanbod significant afneemt", aldus Almarzooq.

Op 25 mei komt het OPEC-kartel samen met andere olieproducerende landen bij elkaar om een verlenging van de productiedeal te bespreken.

Er zijn op dit moment veel zorgen in de markt over de stijgende productie van schalie-olie in de Verenigde Staten. Het land is geen onderdeel van de overeenkomst tussen olieproducerende landen. Ook Libië en Nigeria blijven de productie opvoeren.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,25 -0,14
-0,22
Olie (WTI) 57,36 0,19
0,33
pagehit