STAAL 6-3-2018 15:14:53

Oorlogstrommels wereldwijde handelsoorlog even verstomd


Fotobron: ArcelorMittal

(finanzen.nl) - De aandelenbeurzen in New York openden dinsdag eveneens hoger, na de flinke koerswinsten van een dag eerder. De angst bij beleggers voor een handelsoorlog als reactie op de importheffingen op buitenlands staal en aluminium van president Trump leek wat te zijn weggeëbd na kritiek op de plannen.

Trump kondigde vorige week importheffingen aan op buitenlands staal en aluminium. Eerder deed handelsminister Wilbur Russ hem een reeks drastische opties aan de hand. De Europese Unie zou in reactie op de dreigende taal van Trump tegenmaatregelen op stapel hebben staan. Denk aan heffingen op Amerikaanse producten, zoals motorfietsen van Harley-Davidson.

Er is hoop ontstaan dat Trump door het toenemende verzet afziet van zijn plannen voor importtarieven op staal en aluminium. Het is goed mogelijk dat Trump die plannen schrapt of in de koelkast stopt. Dat zorgde op dinsdag voor een redelijke mate van geruststelling onder beleggers dat er geen wereldwijde handelsoorlog zal ontstaan.

Staalheffing VS raakt juist de VS

Ook binnen eigen Republikeinse gelederen is de handelsoorlogstaal van Trump hem niet in dank afgenomen. Die tegenstanders van een sterk protectionistische wind maken zich juist zorgen om de belangen van de Verenigde Staten in de wereld.

Een voorbeeld. De importheffingen op staal en aluminium, die Trump heeft aangekondigd, zadelen de Amerikaanse olie-industrie hoogstwaarschijnlijk op met aanzienlijke kosten. Het leeuwendeel van het staal dat geschikt is voor pijpleidingen wordt door de VS namelijk geïmporteerd. De kosten voor pijpleidingen kunnen door de maatregelen stevig oplopen.

Inferieur staal

Staal dat in oliepijpleidingen wordt gebruikt, moet voldoen aan strenge technische specificaties, zodat het gedurende de levensduur van 30 jaar niet breekt of corrodeert. Geschikt staal wordt in de VS maar in beperkte mate gemaakt, zo meldt belangenvereniging Association of Oil Pipelines.

Volgens een recente studie door ICT International is circa 77 procent van het staal dat de afgelopen jaren in pijpleidingen is gebruikt voor onder meer leidingen, fittingen en kleppen door de VS geïmporteerd. De aanleg van bijvoorbeeld de omstreden Dakota-oliepijpleiding zou als gevolg van de heffing tot wel 300 miljoen dollar duurder kunnen uitvallen, zo menen de onderzoekers.

Importheffingen EU op Chinees staal

Ondertussen heeft de EU de importheffingen op Chinese pijpen van staal en roestvrij staal verlengd met nog eens vijf jaar. Deze heffingen werden in 2011 opgelegd om de dumping van goedkoop staal uit China op de Europese markt tegen te gaan en Europese producenten zoals ArcelorMittal en ThyssenKrupp te beschermen.

Volgens de EU blijkt uit onderzoek, met als startdatum december 2016, dat de dumppraktijken nog steeds doorgaan. De heffingen lopen uiteen van 48,3 tot 71,9 procent. De EU heeft inmiddels importheffingen opgelegd op een reeks staalproducten uit China.

Wat denkt u?

Analisten over thyssenkrupp AG

14-12-2018 thyssenkrupp Neutral JP Morgan Chase & Co.
10-12-2018 thyssenkrupp Neutral Macquarie Research
7-12-2018 thyssenkrupp Sell Barclays Capital
28-11-2018 thyssenkrupp Buy Jefferies & Company Inc.
23-11-2018 thyssenkrupp Hold DZ BANK
meer analisten

Aandelen in dit artikel

pagehit