OLIE 25-10-2017 14:13:08

'Overschot op oliemarkt maakt plaats voor tekort'


Fotobron: Freeimages.com

Woensdagochtend uiten veel analisten zich optimistisch over de recente pogingen om de oliemarkt weer in balans te krijgen. Enkele marktvorsers verwachten in 2018 zelfs een tekort aan het zwarte goud.

"Een overvloed aan olie, met dank aan Amerikaanse schalieolieproducenten, drukten de olieprijzen en het marktsentiment recent naar beneden. Maar gezien dit betekent dat er minder wordt geïnvesteerd in het ontdekken van nieuwe oliebronnen, kunnen de zorgen over overaanbod plaatsmaken voor de angst op tekorten", aldus strateeg Neil Dwane van Allianz. Hierdoor zouden de olieprijzen verder kunnen stijgen.

De olieprijzen zijn al met meer dan 50 procent gedaald sinds de piek in 2013/2014, en koersen nu rond een niveau van 52 tot 58 dollar.

In reactie op het overaanbod aan olie en de zwakke olieprijzen, spraken oliekartel OPEC en enkele andere grote olieproducerende landen af om tot maart 2018 flink te snijden in de olieproductie. Deze actie heeft ervoor gezorgd dat het overaanbod afneemt en dat de olieprijzen de bodem inmiddels voorbij zijn en de weg omhoog vinden.

De productiebeperkingen en de jarenlange lage olieprijzen hebben investeringen in de industrie niet goed gedaan. Dit kan het moeilijk maken voor de sector om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen, nu de wereldeconomie blijft groeien, aldus Dwane.

"De mondiale vraag blijft veerkrachtig op 97 miljoen vaten per dag, maar de olievelden raken langzaam uitgeput. Olieproducenten moeten gezamenlijk minstens 7 miljoen tot 8 miljoen vaten per dag aan nieuwe productie inbrengen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, maar dit is moeilijk als de prijzen zo laag blijven."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 69,51 -0,71
-1,01
Olie (WTI) 64,06 -0,34
-0,53
pagehit