OLIE 14-3-2017 10:50:02

'Pijn is nog niet uit de oliemarkt'


Fotobron: Freeimages.com

Maandenlang bleef de olieprijs redelijk stabiel liggen, waarbij de prijzen voor een vat West Texas Intermediate rond de 50 a 55 dollar koersten. Inmiddels is de prijs opnieuw onder de 50 dollar gezakt, rond het moment van schrijven koerst de olieprijs rond de 48 dollar.

Daar waren een paar redenen voor. Zo bleken de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten tot recordhoogtes gestegen in de afgelopen week. Bovendien trok de Amerikaanse olieproductie verder aan, bijna tot het recordniveau van afgelopen jaar van 9,1 miljoen vaten per dag.

Een stijging van het aantal boorplatformen laat zien dat er in de komende maanden nog meer olie de markt op komt en het is niet onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse olieproductie in de komende twaalf maanden zal stijgen tot 10 miljoen vaten per dag.

Rol van Saudi-Arabië

Maar er worden meer uitdagingen voor de oliemarkt verwacht op korte termijn, zo omschrijft grondstofdeskundige John Kilduff van investeringsmaatschappij Again Capital.

In september vorig jaar spraken grote olieproducenten met elkaar af de olieproductie flink in te perken. De afspraak loopt tot eind juni dit jaar. Afgelopen week schemerde de olieminister van Saudi-Arabië door dat de instandhouding van het akkoord echter geen zekerheid is. Het akkoord wordt nu voor een groot deel gedragen door Saudi-Arabië. Als het koninkrijk niet zou meedoen, dan zouden olieproducenten 50 procent minder productie terugbrengen dan nu.

Het geduld van Saudi-Arabië wordt flink op de proef gesteld, helemaal omdat Amerikaanse schaliegasproducenten lijken te profiteren van de productiebeperkingen van olie, aldus Kilduff. Het koninkrijk reageerde daar al op door de kraan volledig open te draaien voor Aziatische klanten en om bovendien de prijzen omlaag te brengen.

Er wordt niet uitgesloten dat de prijzen voor een vat West Texas Intermediate terug kunnen vallen tot 42 dollar in de komende twee weken. Daarna komt volgens Kilduff de grote uitdaging: wordt een verdere beweging naar beneden ingezet of kan de olieprijs zich herpakken?

Like finanzen.nl op Facebook

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,86 -0,46
-0,66
Olie (WTI) 63,56 -0,32
-0,50
pagehit