OLIE 9-11-2018 14:03:53

Prijs Brentolie duikt onder 70 dollar per vat


Fotobron: Pixabay/CC0

(finanzen.nl/BLOOMBERG) - De prijs van een vat Brentolie is vrijdag gezakt tot onder de 70 dollar, het laagste niveau in zes maanden. De olieprijzen zijn nu al met meer dan 20 procent gedaald sinds begin oktober. Toen bereikte Brantolie nog het hoogste niveau in vier jaar.

Inmiddels gaan de olieprijzen al tien handelsdagen op rij omlaag. Dat komt mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land.

Ook berichten over een recordproductie in de VS zorgen voor druk op de prijzen omdat er weer een overschot op de markt kan ontstaan. De OPEC komt dit weekeinde bijeen in Abu Dhabi. De mogelijkheid bestaat dat het oliekartel de productie volgend jaar gaat verlagen.

Vrijdag richting het middaguur noteerde een vat Brentolie (van 159 liter) 1,6 procent in de min op 69,54 dollar. Een vat Amerikaanse zakte 1,8 procent tot 59,62 dollar.

Eerdere voorspellingen bieden geen garantie voor de toekomst

Een kleine maand geleden gingen bijvoorbeeld analisten van ABN Amro nog uit van oplopende olieprijzen. Een mogelijk prijsopdrijvende factor die toen werd genoemd was de handelssanctie van de Verenigde Staten tegen Iran.

De sancties komen eraan, maar de afgelopen week werd juist bekend dat de VS acht landen toestaan om olie uit Iran te importeren.

Verder noemden ABN Amro-analisten dat speculatie de olieprijs zou kunnen opdrijven. De bank noemde dat handelaren hun netto posities in 2018 vooral hadden afgebouwd. Op het moment dat speculanten opnieuw gaan inspelen op tekorten in de markt en hun posities uitbreiden, dan zal dat een extra steun voor de olieprijs betekenen.

De Brent prijs lag een maand terug op ongeveer 80 dollar per vat. Vrijdag kwam die even onder de 70 dollar. De neiging tot speculatie laat nog even op zich wachten.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 72,01 0,37
0,52
pagehit