PALLADIUM 23-10-2018 18:01:00

Prijs van edelmetaal palladium stijgt naar recordhoogte


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De prijs van palladium steeg in Londen met bijna 2 procent, en in het kielzog daarvan stegen ook de prijzen van andere edelmetalen, die uiteindelijk in een soort stroomversnelling kwamen. En op het eind van de dinsdagmiddag steeg platina (platinum) procentueel zelfs nog meer dan palladium.

Goud dikte even na 17.30 uur 0,80 procent aan tot ruim 1233,33 dollar per troy ounce en platina met 1,16 procent naar 831,50 dollar. De zilverprijs nam met 0,92 procent toe tot 14,77 dollar per troy ounce, ook een respectabele plus dus.

Palladium noteerde op dat moment 0,93 procent hoger op 1134,50 dollar. Eerder op de middag ging het edelmetaal voor 1139,91 dollar per troy ounce over de counter. Bekijk hier de jongste prijzen van edelmetalen en klik eventueel door naar de afzonderlijke pagina's.

Aneeka Gupta, analist bij WisdomTree, schreef begin september nog over een mogelijk herstel van palladium, en ook over platina was zij toen erg enthousiast. Edelmetalen zijn in 2018 onder druk komen te staan door de sterkere dollar en het stijgende renteklimaat, zo schetste Gupta. Platina en palladium hadden de dalingen tot september aangevoerd met een rendement van min 16 procent en min 18,3 procent op jaarbasis.

Benzineauto's

Platina en palladium zijn edelmetalen die meer industrieel worden toegepast en hebben daarom geleden onder de gevolgen van de handelsconflicten. Maar de gestegen politieke spanningen met Rusland, een van de grootste producenten van palladium, hebben beleggers wakker geschud. Want het is niet alleen een onmisbaar element voor het maken van witgoud, maar het is ook uiterst belangrijk voor de auto-industrie, met name voor het fabriceren van benzineauto's.

Zowel de Verenigde Staten als China worden gedomineerd door benzineauto's, en de autosector gebruikt palladium in de katalysatoren van die voertuigen. Consumenten blijken meer en meer voor benzine-aangedreven auto's te kiezen dan voor diesels. Palladium wordt in mindere mate in dieselwagens gebruikt.

Monetaire zwengel

Daar komt nog bij dat China een stimuleringsplan heeft aangekondigd om de binnenlandse markt een monetaire zwengel te geven, aangezien die markt een aanzienlijk opdonder heeft gekregen van het handelsconflict met de VS. Dat kan mogelijk een stimulans zijn voor de autoverkopen in China.

Analist Gupta van WisdomTree stelde begin september dat palladium een lange en duurzamere heropleving zou kunnen doormaken, aangezien de onderliggende fundamentele factoren ondersteunend blijven. Een rapport van Citigroup, ook van september, onderschrijft de door Gupta gekenschetste krappe markt, en spreekt van de meest krappe markt voor palladium in twintig jaar tijd. Volgens Citigroup kan die wel tot 2020 voortduren, zo meldt persbureau Bloomberg.

LEES OOK: Deze tekenen wijzen op een op handen zijnde rally van de goudprijs

Wat denkt u?

pagehit