KOBALT 12-3-2018 10:54:28

Prijs van kobalt fors omhoog gejaagd


Fotobron: Tesla

(finanzen.nl) - De prijs van kobalt is inmiddels gestegen naar zo'n 40 dollar per pond. Dat is een verviervoudiging in twee jaar tijd. De prijs wordt volgens marktvorsers zo gestuwd omdat de vraag vanuit de elektrische autoindustrie erg is gegroeid.

Fabrikanten van elektrische auto's, zoals Tesla, maar ook meer reguliere automakers als Volkswagen, willen de toelevering van kobalt voor de lange termijn graag veiligstellen. Kobalt is een cruciale stof voor het gebruik in accu's van elektrische auto's. Maar tevens wordt het gebruikt voor de batterijen van smartphones en laptops. In zoverre raakt het ook een techreus zoals Apple.

Gezien het succes van elektrische wagens, en de verwachting dat dit een nog grotere vlucht gaat nemen, zijn de producenten genoopt om langlopende contracten af te sluiten met mijnbouwbedrijven die zich bezighouden met het delven van kobalt. Dat heeft President Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo intussen goed in de smiezen.

Het land heeft aangekondigd de belastingen op kobalt te zullen verhogen. De Democratische Republiek Congo heeft een spilfunctie als het gaat om deze commodity. Meer dan 60 procent van het kobalt in de wereld komt uit dit land. President Kabila wil een premie heffen van 10 procent op de prijs van een grondstof wanneer er sprake is van een strategische grondstof, waarbij het woord 'strategisch' een rekbaar begrip is. De verwachting is dat mijnbbedrijven de verhoging van de royalties gaan doorberekenen aan hun klanten.

Kobalt wordt gewonnen in de Democratische Republiek Congo in (openliggende) mijnen. De verwachting is dat mijnbedrijven steeds meer hun toevlucht zullen zoeken in gebieden buiten de Democratische Republiek Congo. Clean Teq is bijvoorbeeld een onderneming die bezig is met het exploreren van de mogelijkheid hiertoe in Australië. Het bedrijf heeft hiertoe volgens de Financial Times 150 miljoen (Australische) dollar opgehaald bij investeerders. Ook is bekend geworden dat het Canadese (beursgenoteerde) Cobalt 27 in het bezit is gekomen van ruim 2900 ton kobalt, en dat het 180 miljoen dollar bij investeerders heeft weten op te halen.

Wat denkt u?

pagehit