GRAAN 14-6-2018 11:46:00

Prijsomslag belangrijkste soft commodities biedt instapkansen


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De prijzen van tarwe, maïs en sojabonen zijn (per 18 mei 2018) met respectievelijk 18 procent, 14 procent en 6 procent gestegen. Volgens Aneeka Gupta, grondstoffenstrateeg bij de Amerikaanse asset manager WisdomTree, hebben deze drie belangrijkste soft commodities het hoogste niveau sinds augustus 2017 bereikt.

Wat natuurlijk helpt zijn de eerste vooruitzichten voor de cyclus 2018/19 (september/augustus), die op 10 mei 2018 werden gepubliceerd. Daarin was het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) optimistisch over zijn vooruitzichten voor de graanmarkt.

"Deze positieve toon heeft onlangs weerklank gevonden op de termijnmarkt", aldus Gupta. Zij werpt hieronder een nadere blik op de prognoses wat betreft tarwe, maïs en sojabonen. Op basis daarvan trekt Gupta haar conclusies.

Moeilijke omstandigheden voor wintertarwe

Tarwe bleef de zwakke schakel in het laatste rapport van het USDA. Sinds begin 2018 is een groot deel van de opwaartse prijsdynamiek van tarwe toe te schrijven aan meldingen van moeilijke omstandigheden voor de wintertarweoogst in Kansas, het belangrijkste Amerikaanse teeltgebied, en andere belangrijke regio's.

Op dit moment verkeert 50 procent van de wintertarwe van Kansas, 68 procent van de wintertarwe van Oklahoma en 60% van de wintertarwe van Texas in slechte of zeer slechte staat. De USDA verraste beleggers echter met een projectie van stijging van 5 procent van de tarweproductie in de Verenigde Staten als gevolg van een sterke toename van zomertarwe, ondanks de slechte wintertarwecondities.

Ondanks de verwachte daling met 15 procent van de Russische tarweteelt zullen de mondiale tarwevoorraden naar verwachting slechts 2 procent kleiner zijn dan het historisch hoge niveau van 2017/18. De eindvoorraden in de wereld voor 2018/19 zullen echter naar schatting lager liggen, namelijk op 955 miljoen bushels waarmee het laagste peil in vier jaar zou worden bereikt.

Aanbodtekort dreigt van maïs

Voor maïs schatte het USDA een verder tekort van 35,8 miljoen ton op de wereldmarkt in voor 2018/19. Indien dit wordt gerealiseerd, zou dit het laagste niveau van de eindvoorraden van maïs zijn sinds het seizoen 2012/2013, aangezien de vraag waarschijnlijk de te verwachten productiestijging zal overtreffen. Nu de olieprijzen stijgen, wordt er in 2018 meer maïs gebruikt voor de productie van brandstof dan voor traditionele voederdoeleinden.

Op basis van de USDA-prognoses zorgt de daling van de eindvoorraden van maïs ervoor dat de wereldwijde stocks-to-usage ratio 14,5 procent bedraagt, tegenover 21,8 procent vorig jaar. Dit is de op één na krapste verhouding sinds 1973/74. Maïsprijzen staan op historisch lage niveaus ten opzichte van de stocks-to-usage ratio.

Gupta gaat uit van een aanzienlijke inhaalbeweging van de maïsprijzen, vergelijkbaar met de prijsstijging in 2010. Aangezien maïs echter het eerste groeiseizoen van juni tot september ingaat, blijft het aan aanzienlijke prijsdruk blootstaan.

Aanplant sojabonen streeft die van maïs voorbij

Lage landbouwgrondstoffenprijzen leiden in de VS tot een paradigmaverschuiving in de richting van een hogere sojaproductie in plaats van de intensieve teelt van maïs en tarwe. USDA verwacht dat de aanplant van soja de aanplant van maïs in 2018 zal overtreffen.

Ondanks het feit dat USDA verwacht dat de wereldproductie van sojabonen zal stijgen als gevolg van het herstel van de droogte in Argentinië, zal de stijging naar verwachting grotendeels teniet worden gedaan door een toename van het crushen van sojabonen en de export. De wereldwijde eindvoorraden van sojabonen zullen hierdoor naar schatting dalen met 5,5 miljoen ton.

Na de aankondiging van heffingen op de invoer van sojabonen uit de VS door China zal de Chinese import van sojabonen in 2018/19 naar verwachting voor het eerst in 15 jaar afnemen. Tegelijkertijd zal het Chinese sojabonenareaal volgens bronnen van het Chinese ministerie van Landbouw met ongeveer 9 procent toenemen.

Hoewel dit zal bijdragen aan de sojabonenproductie zal China slechts ongeveer 12 procent van de hoeveelheid sojabonen die het consumeert zelf produceren. Gezien de stijgende vraag naar sojabonen in China verwacht Gupta niet dat de huidige handelsproblemen de Chinese import van sojabonen zullen beïnvloeden en verwacht een oplossing voor het handelsgeschil.

Wat denkt u?

pagehit