SOJA 18-7-2018 11:53:02

Prijzen Amerikaanse soja staan onder druk door de handelsoorlog


Fotobron: Flickr, Edamame

(finanzen.nl) - Sinds de Amerikaanse invoertarieven op 34 miljard dollar aan Chinese goederen van kracht werden, reageerde China met het opleggen van een invoertarief van 25 procent voor sojabonen uit de Verenigde Staten. De handelsoorlog intensiveerde verder nadat president Donald Trump zei dat de VS tarieven van 10 procent op een extra 200 miljard dollar aan Chinese invoer zouden opleggen.

Deze handelsoorlog heeft een merkbare impact gehad op de sojamarkt. Dat stelt Aneeka Gupta, grondstoffenanalist bij WisdomTree. Vorig jaar importeerde China 57 procent van de Amerikaane sojabonenproduktie. "Niet alleen zijn de prijzen van sojabonen sinds begin juni van dit jaar met 15 procent gedaald, ook is het prijsverschil tussen sojabonen uit de VS en sojabonen uit Brazilië toegenomen tot een vijfjarig hoogtepunt. Dat staat gelijk aan 70 dollar per ton.

Het nieuwe handelsplaatje

China is wereldwijd de grootste importeur van sojabonen en de grootste afnemer van Amerikaanse sojabonen. De groeiende bevolking, de verstedelijking en de stijgende inkomens hebben gezorgd voor een gestage stijging van de Chinese import van sojabonen in de afgelopen decennia. Het Chinese ministerie van Landbouw heeft zijn prognose voor de invoer van soja in het oogstjaar 2018/19 (dat op 1 oktober begint) met 2 procent verlaagd ten opzichte van vorige maand tot 94 miljoen ton.

De directeur van de China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation (COFCO) heeft gezegd dat China van plan is om meer soja in te voeren uit andere landen. Het is een poging om China's afhankelijkheid van de VS te verminderen, in reactie op de Amerikaanse importheffingen. De COFCO is in China de autoriteit die verantwoordelijk is voor de invoer van graan.

Op korte termijn zal China waarschijnlijk meer soja uit Latijns-Amerika invoeren, voorziet Gupta. "Gezien het prijsverschil zou dit nadelig kunnen uitpakken voor China, aangezien dan soja tegen een hogere prijs zou moeten worden ingekocht. Dit zou de kosten voor de landbouwers opdrijven en de detailhandelsprijzen van levensmiddelen mogelijk doen stijgen, wat de inflatie zou kunnen aanwakkeren."

Gupta gelooft niet dat het waarschijnlijk is dat China in staat zal zijn om de volledige hoeveelheid van zijn Amerikaanse invoer bij andere grote exporteurs, zoals Brazilië en Argentinië, te vervangen.

Verdere druk

Omstreeks 12 juli 2018 heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) ook zijn vorige raming (juni) van de Chinese invoer van soja in 2018/19 herzien en met 8 miljoen ton verlaagd tot 95 miljoen ton. De Amerikaanse uitvoer van sojabonen in het oogstjaar 2018/19 werd eveneens verlaagd met 6,8 miljoen ton, waardoor de Amerikaanse sojavoorraden aan het eind van het oogstjaar met 5,3 miljoen tot 15,8 miljoen ton stijgen.

"Dit zal waarschijnlijk hoger liggen dan het vorige recordniveau van het oogstjaar 2006/2007", zegt Gupta. "Dit is in overeenstemming met de ramingen van het Chinese ministerie van Landbouw. Tot nu toe is de Chinese import 10 procent lager in de maand juni." Tenzij er in de huidige handelsgeschillen een oplossing wordt gevonden, verwacht Gupta verdere druk op de prijzen van Amerikaanse sojabonen.

Wat denkt u?

pagehit