OLIE 18-1-2017 10:34:04

Saoedi-Arabië wil 30 tot 50 miljard dollar investeren in wind- en zonne-energie


Fotobron: freeimages.com

Zonnepanelen in Saoedi-Arabië, het land dat rijk werd door olie uit de grond te pompen. Het gaat gebeuren, want Riyad is van plan 30 tot 50 miljard dollar te investeren in hernieuwbare energie, zo meldt de Financial Times. Volgens olieminister Khalid al-Falih start het koninkrijk binnen enkele weken met de uitgifte van de offertes voor een omvangrijk programma voor wind- en zonne-energie.

Het olierijke koninkrijk bevindt zich ook in de vroege stadia van de haalbaarheidsonderzoeken en de ontwerpvoorstellen voor de eerste commerciële kerncentrales in het land. "Er zal aanzienlijk geïnvesteerd worden in kernenergie", zo zei de olieminister tijdens een hernieuwbare energie evenement in Abu Dhabi. Khalid al-Falih gaf geen verdere details over het tijdschema en de kosten van het programma.

De belofte markeert de eerste indicatie van betrokkenheid van het koninkrijk aan de ontwikkeling van kernenergie, nadat het land onlangs samenwerkingsovereenkomsten ondertekende op het gebied van kernenergie met Rusland, Frankrijk en Zuid-Korea.

Saoedi-Arabië heeft daarnaast de ambitie om het olierijke land om te zetten in een "solar powerhouse" gericht op hernieuwbare energieprojecten met een capaciteit van 10 gigawatts in 2023.

Minder afhankelijk van olie

De belofte om zwaar te investeren in het verbreden van de energiemix bouwt voort op eerdere toezeggingen om meer in te zetten op alternatieve energiebronnen als onderdeel van de ambitie om de economie minder afhankelijk te maken van de productie van ruwe olie in 2030.

Met het bredere economische hervormingsplan wil de overheid nieuwe inkomstenbronnen aanboren. Energie vormt een belangrijk onderdeel van de strategie, aangewakkerd door een fiscale crisis in het land na twee jaar van aanhoudend lage olieprijzen.

Door de daling van de olie-inkomsten heeft de regering meer dan 100 miljard dollar van de financiële reserves onttrokken en 17,5 miljard dollar geleend op de obligatiemarkt om de begroting te financieren.

Andere energiebronnen essentieel

Hernieuwbare energiebronnen en kernenergie worden gezien als essentieel om de binnenlandse vraag naar olie te verminderen en zo productie vrij te maken voor de export. Khalid al-Falih zei ook dat het koninkrijk meer op aardgas gaat inzetten als grondstof voor de lokale productie van elektriciteit.

Daarnaast heeft de regering de plannen naar voren geschoven om te snijden in de subsidies voor de bevolking op elektriciteit en benzine. De hervormingen zullen naar verwachting ongeveer 55 miljard dollar per jaar aan besparingen opleveren tegen 2020.

Privatisering staatsbedrijven

De olieminister bevestigde ook dat Riyad vasthoudt aan de privatiseringen in het kader van de economische hervormingen. De langverwachte beursgang van een minderheidsbelang in het staatsbedrijf Saudi Aramco - "de grootste beursgang in de geschiedenis" - is nog steeds gepland voor 2018, zo zei hij. Het staatsbedrijf Saudi Electricity Company zal volgens hem ook worden gesplitst en verkocht. Khalid al-Falih herhaalde daarnaast de plannen om de aandelenbeurs van het land volgend jaar te privatiseren. Ook in andere sectoren, zoals zee- en luchthavens, zijn volgens hem privatiseringen mogelijk.

Geen verlenging OPEC-deal

Met betrekking tot de OPEC-overeenkomst van vorig jaar om de productie te verlagen om de olieprijzen te ondersteunen, zei de olieminister dat hij betwijfelde dat de overeenkomst met een looptijd van 6 maanden zal moeten worden verlengd als de vraag toeneemt en de markt terugkeert naar evenwicht.

Wat denkt u?

pagehit