OLIE 10-4-2018 15:28:00

Saudi-Arabië aast op 80 dollar per vat olie

(finanzen.nl) - In maart meldde de Britse zakenkrant Financial Times, op basis van gesprekken met Britse overheidsfunctionarissen die getipt waren door hun Saudische collega's, dat beleggers in 2018 niet hoeven te rekenen op die notering.

Het zoemt echter al lang in de markt wanneer Aramco daadwerkelijk naar de beurs gaat. In maart werd ingeschat dat het oliebedrijf waarschijnlijk in 2019 een notering kan krijgen. Dat gebeurde op basis van verschillende officials.

Volgens de bronnen van Bloomberg zou het in zicht komen van 80 dollar per vat de groene vlag van het wahabitische koninkrijk danig doen wapperen en dus groen licht geven voor de beursgang. De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, waar Saudi-Arabië prominent lid van is, beperkt sinds begin 2017 samen met Rusland de productie om de prijs omhoog te krijgen.

Gunstige constellatie

Er is nog een weg te gaan. Ook al was dinsdag goed voor de olieprijzen. Brent-olie kost op moment van schrijven 69,99 dollar per vat, en voor een vat West Texas Intermediate moet 64,44 dollar worden betaald.

Een hogere olieprijs is gunstig voor de beurswaarde van aandelen van Aramco, althans zo zien hoge officials dat in Saudi-Arabië. Daar komt nog bij dat hogere olieopbrengsten cruciaal zijn voor de bekostiging van de voorgenomen hervormingen van kroonprins Mohammed bin Salman. Verder slokken de militaire activiteiten van de Saudi's in de burgeroorlog in Jemen veel geld op.

Meest waardevolle beursbedrijf

Met een beursgang wordt Aramco waarschijnlijk een van de meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het staatsolieconcern zou volgens de Saudische regering weleens 2 biljoen dollar waard kunnen worden. De beurzen in Londen, New York, Hongkong, Tokio, Singapore en Toronto hebben interesse kenbaar gemaakt in een aandelenemissie van Aramco. Ze hebben hiertoe al volop gelobbyd.

Maar volgens de Indiase Business Standard lijkt de aandelenbeurs in Saudi-Arabië de meeste kans te maken. De vraag is alleen of die beurs een dergelijke megabeursgang wel aankan. De aandelenmarkt is weliswaar sinds een paar jaar opengesteld voor buitenlandse investeerders, maar het is nog steeds een markt met beperkingen. Op dat punt is een stuk inzake die openstelling op TheAsset.nl nog steeds houdbaar.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 67,08 -0,66
-0,97
Olie (WTI) 58,97 -0,90
-1,50
pagehit