OLIE 20-2-2018 15:34:30

Saudi-Arabië wil de olie naar 70 dollar pushen


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Ruwe olie Brent lukte het op dinsdag met een prijs van rond de 65 dollar redelijk in evenwicht te blijven. En ruwe olie West Texas Intermediate (WTI) zat met circa 62 dollar netjes 'on track' omhoog.

Maandag had de olieprijs de wind mee en werd de dalingstrend van de periode daarvoor een halt toegeroepen. Voor een vat Brent moest zo laat op de avond meer dan 65 dollar worden betaald.

De opleving van de olieprijs wordt deels gestuwd door het gebakkelei tussen olieproducent Iran en Israël. Maar veel belangrijker is het streven van enkele grote olieproducenten om de oliekraan in de loop van 2018 verder dicht te draaien.

Nieuw evenwicht

De OPEC is er veel aan gelegen om een nieuw evenwicht tot stand te brengen, en wordt daarbij extra gepusht door Saudi-Arabië. Het wahabitische koninkrijk wil de olieprijs naar 70 dollar per vat pushen, althans zo ziet oliespecialist Nick Cunningham dat op Oilprice.com.

Eind januari tipte de olieprijs nog een meerjarig hoogtepunt aan van 71 dollar. Maar begin februari gingen in New York de olieprijzen wederom keihard omlaag, in navolging van de uitverkoop op de aandelenmarkten. De prijzen kwamen onder druk te staan door berichten over de sterk stijgende olieproductie in Noord-Amerika.

Die stijging van januari was in belangrijke mate te danken aan berichten over een krimp in de wereldwijde olievoorraden. Die voorziene krimp zou het gevolg zijn van onder andere de aangekondigde productiereductie door de OPEC.

Surplus mogelijk geëlimineerd

Volgens het International Energy Agency (IEA) liggen de voorraden van de OESO nu op 52 miljoen vaten boven het vijfjaarlijkse gemiddelde. Oliespecialist Cunningham: "Dat is een surplus, maar wel een surplus dat dramatisch gekrompen is, in vergelijking met het overschot van 264 miljoen vaten een jaar eerder."

Analisten van Citigroup en Goldman Sachs gaan verder dan dat. Ze vermoeden dat het overschot waarschijnlijk al is geëlimineerd. Dat betekent dat de oliemarkt intussen het lang gezochte "evenwicht" bereikt heeft waarnaar de OPEC streeft.

Beursgang van Aramco

"Toch voldoen de olieprijzen nog niet aan de wensen van de OPEC", stelt Cunningham. Wat door het oliekartel als de juiste balans werd gezien in de periode 2011-2015 is anders dan zoals dat werd gezien voor de periode 2013-2017. De Saudische olieminister Khalid al-Falih is een belangrijke pleitbezorger voor een ander evenwicht.

Maar met het oog op dat bereiken van een nieuw evenwicht is al-Falih volgens Cunningham ook erg gemotiveerd om de olieprijzen richting de 70 dollar te krijgen vanwege de voorgenomen beursgang van de Saudische staatsoliemaatschappij Aramco. Saudi-Arabië heeft er in relatie tot die beursgang baat bij dat de olieprijs dan dichter bij de 70 dollar komt te liggen in plaats van de 60 dollar.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 60,25 -1,46
-2,37
Olie (WTI) 51,23 -1,62
-3,07
pagehit