ARAMCO 12-2-2019 13:47:00

Saudisch staatsolieconcern Aramco aast op expansie naar het buitenland

(AFN) - Volgens de Saudische olieminister Khalid Al-Falih is buitenlandse expansie van vitaal belang voor Aramco. Dat blijkt uit een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Al-Falih zegt dat de wereld in de toekomst "de speeltuin" van het concern zal worden. Tot dusver vertrouwt het bedrijf op zijn enorme binnenlandse reserves. Onlangs werd nog bekend dat de olievoorraden van Saudi-Arabië werden geraamd op meer dan 266 miljard vaten (van 159 liter) aan het einde van 2017. Naast olie zitten er ook enorme hoeveelheden aardgas in de Saudische bodem.

Het is volgens Al-Falih de bedoeling dat Aramco een internationale topspeler gaat worden, net als bijvoorbeeld Shell en ExxonMobil. De focus zal voorlopig vooral liggen op buitenlandse activiteiten rond aardgas, aldus de minister. De vraag naar gas stijgt sterker dan die naar ruwe olie.

Aramco werkt momenteel aan een beursgang waarbij het staatsbedrijf gewaardeerd moet worden op ongeveer 2000 miljard dollar. Het Saudische staatsolieconcern gaat nog steeds naar de beurs, liet de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman begin oktober van vorig jaar weten, maar dan wel pas eind 2020 of begin 2021. Aramco wordt dan waarschijnlijk het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

Wat denkt u?

Analisten over Shell (Royal Dutch Shell) (A)

meer analisten

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 72,01 0,37
0,52
Olie (WTI) 64,00 0,25
0,39

Aandelen in dit artikel

pagehit