GRONDSTOFFEN 29-11-2017 12:45:52

Schroders: koop goud(aandelen) en olie


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

Door Jorge Groen

Fondsmanager James Luke somt alle voordelen van grondstoffenbeleggingen nog maar eens op: ze bieden bescherming tegen inflatie en politieke risico’s, ze brengen spreiding aan in de portefeuille, er wordt momenteel relatief weinig in belegd en de markten zijn inefficiënt, wat actieve beleggers kansen biedt.

Het zijn allemaal prettige bijeffecten, maar wat moet een belegger ermee als de prijzen over de brede linie niet stijgen zoals dit jaar, hoewel grondstoffenprijzen ver onder hun historisch gemiddelde liggen? Tussen 1999 en 2009 hebben grondstoffen het beter gedaan dan aandelen, maar in de periode 2011 - 2015 waren de rendementen negatief. 2016 leek de ommekeer in te luiden, maar dit jaar staat de Bloomberg Commodity Index opnieuw in de min, uitgedrukt in dollars.

Luke erkent dat het moeilijke jaren zijn voor grondstoffenbeleggers, en raadt voor het komende jaar niet aan om er breed erin te beleggen. Hij denkt echter dat de wereld aan de vooravond staat van een nieuwe goudrally. Als dat scenario werkelijkheid wordt, gaat zijn voorkeur uit naar aandelen van goud delvende bedrijven, vanwege de huidige, lage waarderingen.

"De negatieve reële rente is positief voor goud dat een goede belegging is gebleken als aandelen slecht presteren. Aandelenwaarderingen zijn momenteel hoog, en dat zet een rem op toekomstige rendementen. De politieke risico’s stijgen bovendien, en goud wordt als veilige haven gezien."

Goud gedijt bij pessimistische beleggers. Teveel optimisme volgend jaar gooit roet in het eten, zegt Luke. Als de economie blijft groeien zonder dat oververhitting dreigt zoals nu het geval is en de inflatie niet uit de bocht giert, zal de rente geleidelijk stijgen en valt het waarschijnlijk mee met de politieke stress. "In zo’n omgeving krijgt goud het lastig, want optimistische beleggers hebben weinig reden om goud te kopen."

Ook over olie is Luke optimistisch. De wereldwijde olievoorraden dalen geleidelijk en het herbalanceren van de oliemarkt zet door. "De vraag is sterker dan verwacht en blijft volgend jaar robuust, vooral vanuit China. De olieprijs zal herstellen naar de gemiddelde productiekosten van 60 dollar het vat. En wat interessant is: olie kent momenteel geen politieke risicopremie."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.226,88 -3,30
-0,27
Olie (Brent) 80,02 0,67
0,84
pagehit