TECHNOLOGIE 2-7-2018 17:23:07

Smart farming heeft met doorbreken van technologische grenzen een mooie weg te gaan


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Topbelegger Jim Rogers is al jaar en dag helemaal gek van de landbouwsector. Hij wijst steeds weer op de meer platvloerse argumenten om in te stappen. Eten moeten we toch, in goede tijden en in slechte tijden. Maar Rogers wijst ook menigmaal op de transitie die de sector meemaakt. Ook Thomas Sørensen en Henning Padberg, portefeuillemanagers van Nordea’s Global Climate and Environment Strategy, zien de grote potentie van dit deel van de markt.

Volgens het tweetal heeft 'slimme landbouw', op zijn Engels 'smart farming', een mooie weg te gaan. En er zit ook een duurzaam randje aan, zo valt op te maken uit een marktvisie van hun hand. Productiviteitsverhogende oplossingen in de landbouw dragen bij aan het verbeteren van de hulpbronnenefficiëntie en het verlagen van de ecologische voetafdruk. Tegelijkertijd kan zo het concurrentievermogen van landbouwers worden bevorderd.

Lagere kosten

De slimme landbouwrevolutie zet de laatste jaren sterk door als gevolg van de lagere kosten van technologie, die nu wereldwijd breed ingezet wordt. Te denken valt aan innovatieve oplossingen op het gebied van precisie- en automatiseringsapparatuur, inclusief het gebruik van robotica en sensoren om efficiënter om te gaan met hulpbronnen zoals meststoffen en water.

Ook software die helpt om 'connected farms' mogelijk te maken, vindt steeds meer opgang. Inefficiëntie wordt zo bestreden met de inzet van big data, kunstmatige intelligentie en drones.

Meerwaarde

Hoewel steun van overheden en financiële prikkels vanuit overheden belangrijk zijn, kan het grootste deel van de verwezenlijkingen van de nieuwe groene revolutie toegeschreven worden aan de private sector, zo stellen Sørensen en Padberg. De beweegredenen zijn natuurlijk winst en rendement. Wereldwijd opererende landbouwconcerns zien inmiddels de meerwaarde die smart farming oplevert.

Aan welke bedrijven moeten beleggers dan denken? Sørensen en Henning Padberg halen bijvoorbeeld AGCO Corporation en Kubota Corporation aan. Maar Bunge is er ook zo een. Het bedrijf bijvoorbeeld levert wereldwijd veel essentiële landbouwproducten, zoals granen en oliehoudende zaden.

De onderneming richt zich op een meer duurzame, efficiënte en milieuvriendelijke voedselproductie, aldus Sørensen en Padberg. "Bunge streeft ernaar de gehele waardeketen van de landbouw te ondersteunen en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de lokale bevolking economisch voordeel heeft. Het bedrijf is ook tegen ontbossing en verbetert de ecologische voetafdruk en biodiversiteit in de landbouw."

Innovatieboom

Punt is wel dat Bunge de afgelopen jaren toch ook onder vuur heeft gelegen vanwege een aantal vermeende dubieuze praktijken, in het bijzonder het overtreden van de Clean Air Act in de Verenigde Staten en het beschadigen van het leefgebied en het leven van de Guarani-indianen in Brazilië.

Dat neemt niet weg dat intelligente landbouw veel opwaartse potentie biedt en kan bijdragen aan een duurzamere voedselproductie. "Nu de technologische revolutie in de landbouwsector op gang komt, hebben beleggers een zeldzame kans om deel te nemen aan de langetermijngroei van 's werelds laatste grote industrie, die zal profiteren van de innovatieboom", zo oordelen Sørensen en Padberg in hun marktvisie.

Wat denkt u?

Analisten over Bunge Ltd.

meer analisten

Aandelen in dit artikel

AGCO Corp. 64,76 0,90% AGCO Corp.
Bunge Ltd. 52,31 -1,13% Bunge Ltd.
Kubota Corp. 1.538,50 -7,04% Kubota Corp.
pagehit