OLIE 7-8-2018 13:12:23

Snellere stijging van olieprijzen nu Iran-sancties eraan komen


Fotobron: Freeimages.com

De prijzen van Amerikaanse olie, de West Texas Intermediate crude en de Brent-olie, de internationale benchmark, lopen op. De Amerikaanse sancties tegen de Iraanse oliesector gaan pas in november in, maar marktpartijen lijken al te reageren.

De eerste economische sancties van de VS tegen Teheran gaan dinsdag in, Ze treffen de Iraanse metaalmarkt, de auto- en tapijtenmarkt. Daarnaast kunnen beleggers geen Iraanse staatsobligaties kopen en proberen de VS de instroom van Amerikaanse dollars in Iran zoveel mogelijk te voorkomen.

De oliesancties die later volgen, kunnen een veel bredere marktimpact hebben. "Ons doel is om onze invoer van Iraanse olie naar nul vaten te krijgen", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris maandag tegen Global S&P. De Verenigde Staten zijn niet van plan om uitzonderingen op de sancties makkelijk toe te staan, zij willen vrijstellingsverzoeken van geval tot geval bekijken."

Dergelijke vrijstellingen kunnen leveringsschokken in de olieaanvoer verkleinen. Tijdens de regeringsperiode van Barack Obama zijn ze geregeld toegepast.

De Verenigde Staten trokken zich afgelopen mei terug uit het nucleaire akkoord tussen Iran, de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap. Dit Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) ook bekend als de 'Iran deal', beviel Trump helemaal niet. Het Iraanse nucleaire programma zou volgens de deal alleen civiele doelen mogen dienen. Iran beloofde nooit kernwapens te ontwikkelen of aan te schaffen. Volgens Trump houdt Iran zich niet aan de afspraken uit het akkoord, reden om eerdere sancties weer in te stellen.

Europa en de Verenigde Staten zitten nog niet op één lijn. Europa is zeer belangrijke afzetmarkt voor de Iraanse olie: het neemt ongeveer 700 000 vaten per dag af, dat is meer dan een kwart van de Iraanse ruwe olie-export. Een aantal Europese bedrijven heeft ook overeenkomsten gesloten om Iran te helpen bij de ontwikkeling van zijn olie- en gassector.

De Iraanse president Hassan Rouhani zei maandag dat China en Rusland zich niet laten afschrikken door de Amerikaanse sancties. "De Chinezen en Russen hebben expliciet gezegd dat ze hun verplichtingen zullen nakomen en hun contracten zullen uitvoeren," zei Rouhani in een televisietoespraak.

De uiteindelijke invloed van de hernieuwde sancties is dus nog moeilijk te kwantificeren. Ook andere marktfactoren hebben gevolgen. Zo dreef een onverwachte daling van de Saoedische olieproductie vorige maand de prijzen al op. De productie van Saoedi-Arabië daalde in juli met 200.000 vaten per dag ten opzichte van de maand ervoor, meldden twee bronnen binnen de OPEC aan Reuters einde vorige week. Eerder had een onofficiële OPEC-leider nog verteld dat de olieleveranties behoorlijk konden worden opgeschroefd, vooruitlopend op de sancties tegen Iran.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 67,61 0,59
0,88
Olie (WTI) 59,11 0,72
1,23
pagehit