STAAL 21-2-2018 09:32:10

Staalprijzen blijven onverminderd staalhard


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De mondiale vraag naar staal blijft gunstig. Dat stelt Casper Burgering, senior econoom Industrie & Industriële Metalen bij ABN Amro, in een rapport. De verhandelde volumes blijven nog steeds toenemen. De staalprijzen zijn gewoon door blijven stijgen.

De prijzen van basismetalen, zoals aluminium, koper, nikkel en zink, zijn daarentegen, na de schok op de aandelenmarkten van begin februari, een dalende trend ingegaan. Maar er is daar wel een omslag te verwachten. "Dit jaar zal de vraag naar basismetalen de productie echter overstijgen. Dat zal de prijzen opstuwen." Burgering voorziet dat de ijzerertsprijs op korte termijn hoog blijven. Maar in de loop van 2018 verwachten hij wel een daling.

Europese staalsector

De econoom stelt dat de Europese staalsector van de aantrekkende activiteit in de bouwsector profiteert. Ondanks dat staalbouw in Europa relatief beperkt is, blijft de bouwsector namelijk een belangrijke afnemer van staalproducten. "De goede stemming op de staalmarkten sijpelt ook door naar de schrootmarkten. De prijs van ferro-schroot is sinds begin dit jaar sterk opgelopen, parallel aan de prijstrends van ruw staal", aldus Burgering.

"Staalfabrieken zijn geneigd om de gestegen prijzen voor ruw staal en staalschroot aan hun afnemers door te rekenen. Wij denken dat de prijs van staal in Europa gedurende het eerste kwartaal, een doorgaans sterke periode voor de vraag, hoog blijft."

IJzererts

De Chinese import van ijzererts stond eind 2017 onder druk als gevolg van hoge voorraden in de havens en bij de staalfabrieken. In januari nam de import van ijzererts echter weer scherp toe met 9% op jaarbasis. Veel staalfabrieken wilden voorafgaand aan de vakantieperiode, de Chinese nieuwjaarsviering, voldoende in voorraad hebben om direct na de vrije periode over voldoende ijzererts te beschikken.

"Dat houdt de ijzerertsprijs hoog", schrijft Burgering. In het eerste kwartaal kan die prijs volgens hem nog meer toenemen vanwege het regenseizoen in Australië, waardoor mijnen onderlopen en de infrastructuur (gebruik van spoor, toegang tot havens) verstoord wordt. "Hierdoor neemt het aanbod van ertsen mogelijk af. Dit geldt niet alleen voor ijzererts maar mogelijk ook voor cokeskolen.

Handelsoorlog

Voor de rest van 2018 verwacht hij dat de ruwe materialen voor het maken van staal goedkoper worden. "De afname van staalcapaciteit in China en de hoge beschikbaarheid zorgen voor een drukkend effect op de prijzen voor ijzererts en cokeskolen."

Te verwachten is dat intentie van de VS om restricties op te leggen op de import van staal uit onder meer uit China dit jaar waargemaakt zal worden. De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross is met een aantal opties gekomen, die bij staal exporterende landen verkeerd zijn gevallen. Daarmee bevindt de regering Trump zich onder andere op een ramkoers met China. Op het moment dat de restricties van kracht worden, zijn mogelijke tegenmaatregelen vanuit de naar de VS exporterende landen hoogst denkbaar.

Wat denkt u?

pagehit