OLIECRISIS 9-7-2018 11:54:10

Topman van Saudische Aramco waarschuwt voor een oliecrisis


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De olie-industrie maakt een faliekante vergissing. Er wordt een aanbodcrisis geriskeerd, aangezien de grote energiebedrijven zich nu zo sterk richten op schalieolie in de Verenigde Staten en op andere inspanningen die meer op de korte termijn gericht zijn. Dat stelt Amin Naser als voorman van Aramco in de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens Nasser is het niet goed om de op de lange termijn gerichte megaprojecten om olie te winnen uit het verleden te veronachtzamen. Nasser zegt dat de groeiende investeringen in kortecyclusprojecten er niet voor zullen zorgen dat tegemoet kan worden gekomen aan de groeiende vraag naar ruwe olie. Dat komt zijn inziens omdat er bij dergelijke initiatieven meer sprake is van een soort van 'eb en vloed-bewegingen' dan bij conventionele oliewinning.

Schalieolie wordt overschat

Door de technologische vooruitgang op het gebied van hydraulische 'fracturering' zijn enorme hoeveelheden olie vrijgekomen uit onder meer rotsformaties onder de grond. ExxonMobil, Chevron en Royal Dutch Shell investeren al een tijd fors in Amerikaanse schalievelden, die sneller geld genereren. Maar de wereld zal nog steeds afhankelijk zijn van conventionele olie zoals die uit Saudi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, meent Nasser.

Een fenomeen als schalieolie zal volgens hem tot 2040 zeker niet aan de totale wereldwijde oliebehoefte kunnen voldoen, aldus Nasser in het interview met de Financial Times. Hij hekelt daarin de trend dat energiemultinationals prioriteit geven aan het verlagen van de kosten, het grootschalig uitbetalen van dividenden aan investeerders en het terugkopen van aandelen. Hij kan dat niet begrijpen na de moeilijke tijd die de sector heeft meegemaakt.

Beursgang moet veel opleveren

Nasser vindt dat de bedrijven zich te veel zorgen maken over het tevreden houden van aandeelhouders. Hij meent dat er meer aandacht moet zijn (en moet komen) voor het investeren in meer kapitaalintensieve projecten. Die zijn dus weliswaar duur, maar gaan langer mee, zo benadrukt de topman van Aramco.

De kritische noten van Nasser komen in aanloop naar de beursnotering van het Saudische staatsbedrijf Aramco. Wanneer die gaat plaatsvinden, is nog steeds niet zeker, er wordt steeds weer volop over gespeculeerd. Verschillende malen is de beursgang uitgesteld. Afgelopen vrijdag kwamen hier ook weer berichten over naar buiten. De beursintroductie zou op losse schroeven staan

Een beursgang maakt van Aramco waarschijnlijk het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Het staatsolieconcern zou volgens de Saudische regering 2 biljoen dollar waard zijn. Het wahabitische koninkrijk is er echter op gebrand om zoveel mogelijk uit die beursgang te willen halen, maar men wil in elk geval die 2 biljoen halen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 66,39 1,83
2,83
Olie (WTI) 55,79 1,32
2,42
pagehit