OLIE 13-7-2018 16:23:41

Trump hoopt op lagere olieprijs, maar dat wordt nog knap lastig


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De olieprijs loopt weer lekker op. Minder leuk aan de pomp, maar prima als je in oliewaarden belegt. Zet de huidige stijgende trend door? Een olie-econoom weet uit tegengestelde signalen een duidelijke lijn te trekken. De kans op hogere prijzen in 2019 is groter dan de kans op lagere prijzen.

Er zijn op zich best factoren te noemen die een rem op de olieprijs kunnen zetten, erkent Hans van Cleef, Senior Energie-econoom bij ABN Amro. De olieproductie in de VS bereikt volgens hem nieuwe recordhoogtes. De OPEC verhoogt op papier de productie en een mogelijke handelsoorlog kan de wereldeconomie afremmen en daarmee ook de vraag naar olie. Meer aanbod, minder vraag? Lagere prijzen.

Er zijn ook factoren die wel prijsverhogend kunnen uitwerken. OPEC kan de productie wel willen opschroeven, maar de sancties van de VS belemmeren olie-export uit Iran en Libië en Venezuela hebben productieproblemen.

Er zijn met andere woorden aanbodbeperkingen door sancties en storingen. En voorlopig stijgt de wereldwijde vraag naar olie nog. De onstuimige schalie-olieproductie van de VS loopt tegen capaciteitsgrenzen aan, stelt Van Cleef. Hij ziet ook dat meer en meer speculanten zich storten op olie als belegging.

De netto longposities in olie zijn zeven keer de dagelijkse mondiale vraag, zegt Van Cleef. Beleggers die long zijn gegaan profiteren als olieprijzen oplopen. Tien jaar geleden waren de long en shortposities grofweg in evenwicht. Veel speculanten spinnen op stijging van prijzen. Het kan voor verstoring in prijzen op korte termijn zorgen.

Trump heeft zelf de sleutel in handen

Uiteindelijk moeten de meer fundamentele vraag- en aanbodverhoudingen overheersen. De kans op hogere prijzen is toegenomen, denkt Van Cleef. De handelsoorlog tussen China en de VS kan op korte termijn voor prijsdruk zorgen. Mogelijk nemen speculanten winst als de onzekerheid over het handelsconflict voortduurt. Dat drukt dan even de olieprijzen. Vervolgens zullen olieprijzen weer oplopen in de eerste helft van 2019. Dat is het hoofdscenario voor Van Cleef.

Zeker als Trumps oproep om vooral geen olie van Iran te kopen succesvol is, kunnen prijzen oplopen. Ook al omdat de huidige onduidelijkheid zorgt dat beleggers minder investeren in installaties om olie te winnen. Dat beperkt de productiecapaciteit en ook dat kan prijsopdrijvend werken.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (WTI) 58,90 -0,07
-0,12
pagehit