OLIE 6-11-2018 11:55:00

Vijf factoren die ervoor zorgen dat de olieprijzen heen en weer zullen blijven slingeren


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Zondagnacht was het zover. De nieuwe oliesancties van de Verenigde Staten richting Iran werden van kracht. Hoe gaat de olieprijs zich verder ontwikkelen? De Britse zakenkrant Financial Times zette vijf factoren op een rij die allesbepalend zullen zijn voor de oliemarkt in de rest van dit jaar, maar ook vooral in 2019.

1. Van overspanning naar ontspanning

Nog maar een maand geleden tipte Brent-olie nog een vierjarig hoogtepunt aan van meer dan 86 dollar per vat. Dat had veel te maken met handelaren die zich zorgen maakten dat de aangekondigde Amerikaanse sancties tegen Iran tot een tekort aan aardolie zouden kunnen leiden. Kortom, er was een situatie van overspanning ontstaan op de markt.

Sindsdien zijn de olieprijzen echter weer met zo'n 15 procent gedaald, omdat de markt de situatie opnieuw heeft beoordeeld. De Amerikaanse olieproductie is bijvoorbeeld sneller gestegen dan verwacht, terwijl Saudi-Arabië, de grootste exporteur ter wereld, zijn productie heeft opgevoerd en in de buurt komt van zijn hoogste productie ooit.

Rusland en andere landen zijn ook grotendeels meer olie gaan oppompen, terwijl de VS beperkte ontheffingen heeft verleend aan grote afnemers van Iraanse olie, mede om de prijzen in bedwang te houden.

Het lijkt erop dat de markt plotseling veel meer ontspannen is geworden over de beschikbaarheid van ruwe olie en dat de prijzen dienovereenkomstig zijn gedaald. Maar sommige handelaren waarschuwen dat het voorbarig is om te stellen dat de problemen op de oliemarkt zijn weggesijpeld.

2. De sancties tegen Iran zijn nu van kracht

De Amerikaanse sancties tegen Iran zijn een belangrijk middel om de economie en de regering van Iran onder druk te zetten. Acht landen worden door de VS ontzien bij hun invoer van Iraanse olie. Daartoe behoren China, India, Zuid-Korea, Japan en Turkije.

De export van Iran daalt nu misschien niet snel naar het beoogde doel van de Amerikaanse regering van nul vaten, maar hij was in aanloop naar de sancties al aanzienlijk gedaald. Iran voerde de export in april op tot 2,8 miljoen vaten per dag. Vorige maand is die echter onder de 1,8 miljoen per maand gedaald.

Analisten bij consultancyfirma FGE voorspellen een verdere daling tot 1,3 miljoen vaten per dag in de komende zes maanden en een daling tot onder de 1 miljoen vaten per dag volgend jaar. Dat zou wederom een stijging van de olieprijzen tot gevolg moeten hebben, zo menen de analisten.

3. OPEC wikt en weegt in verband met de wereldeconomie

De OPEC en Rusland kwamen in juni overeen om te stoppen met hun productiekrimp. De Amerikaanse president zette al het hele jaar nogal wat druk op de ketel om de prijzen in toom te houden, aangezien hij de uitvoer van Iran schade wil toebrengen.

Saudi-Arabië, een belangrijke hoofdrolspeler binnen de OPEC, beloofde te voorkomen dat er markttekorten zouden optreden. Het land gaf aan de productie naar 11 miljoen vaten per dag op te voeren. Dat is ook weer een record.

Maar Saudi-Arabie zit in een spagaat. Gevreesd wordt voor een overaanbod van olie met het oog op een mogelijk tragere groei van de wereldeconomie. Het wahabitische koninkrijk heeft redelijk stevige olieprijzen nodig om de beoogde sociaal-economische hervormingen door te voeren, om maar niet te spreken over de financiering van zijn militaire campagnes in Yemen. Dus het weer snoeien in de productie zou helemaal niet vreemd zijn.

4. De reserveproductiebuffer is beperkt

Op de oliemarkten blijft men zich zorgen maken over waar de extra aanvoer vandaan komt. Terwijl een deel van de schalieolie in de VS afkomstig is van nieuwe putten, heeft de extra Saudische olie ertoe geleid dat de reservecapaciteit van het koninkrijk is aangeboord.

En dat is juist een buffer voor de productie die nodig is als reserve in geval van ernstige verstoringen in de aanvoer van olie. Als die in stelling wordt gebracht ter vervanging van de verminderde olietoevoer vanuit Iran, dan is er niet veel meer over om eventuele tekorten op te vangen.

5. Een ommekeer in de posities van belangrijke beleggers

Belangrijke hedgefondsen zijn de afgelopen weken van een behoorlijk optimistische kijk op ruwe olie eerder dit jaar overgegaan naar een bijstelling van hun posities. Dat suggereert dat deze machtige beleggers erop anticiperen dat de cyclus is gekeerd.

Ze houden nog steeds aanzienlijke posities aan, maar zitten ruim onder hun posities van de afgelopen twee jaar. Voor sommigen is dit een teken dat de prijzen zullen blijven dalen. Maar analisten verwachten dat deze hedgefondsen snel weer instappen als blijkt dat er nog minder olie vanuit Iran wordt geëxporteerd dan nu wordt verwacht.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 72,01 0,37
0,52
Olie (WTI) 64,00 0,25
0,39
pagehit