OLIE 20-9-2017 14:22:01

Volgens de IEA gaat de olieprijs in 2020 hard stijgen


Fotobron: Pixabay/CC0

De IEA baseert zich daarbij op de stijgende vraag naar olie. Die heeft het agentschap voor 2017 net verhoogd naar 1,6 miljoen vaten per dag. Als die vraag de komende jaren blijft groeien, zal hij op een zeker moment de huidige grote overschotten olie op de markt op gaan slokken, schrijft Oilprice.com.

Zelfs als de vraag iets minder hard zal stijgen, zal het einde van het aanbod op een gegeven moment binnen zicht gaan komen, verwacht IEA. Dat komt ook doordat de OPEC, de vereniging van olieproducerende landen, momenteel zichzelf restricties op de productie heeft opgelegd. En omdat er door de huidige lage olieprijs, rond de 50 dollar, vrij weinig geïnvesteerd wordt.

Volgens Neil Atkinson, verantwoordelijk voor de oliemarkt bij IEA, is er een kans dat we uiteindelijk teruggaan naar de situatie van tien jaar geleden. Toen stegen de olieprijzen in een rap tempo tot ongekende hoogtes, richting 150 dollar, omdat er veel meer vraag dan aanbod was in de markt.

Volgens Atkinson kan het gaan gebeuren dat de overschotten steeds kleiner worden als de vraag toeneemt en de toevoer van nieuwe olie gelijk blijft. Dan zal de OPEC op een gegeven moment de productiebeperkingen opheffen en dat zal uiteindelijk leiden tot een zogenoemde 'supply crunch', waardoor er meer volatiliteit en hogere prijzen komen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (WTI) 57,16 -0,20
-0,35
pagehit