OLIE 12-5-2017 10:24:40

Waarom Goldman Sachs positief blijft over olie


Fotobron: Freeimages.com

Beleggers doen er verstanding aan om long te gaan in olie omdat er sprake is van een aanbodtekort op de markt. Dat zei Jeff Currie, grondstoffenstrateeg bij Goldman Sachs, deze week tijdens een conferentie in Londen, zo meldt Oilprice.com.

Currie wees er op dat de termijnmarkt zich volgens hem richting "backwardation" beweegt, een situatie waarbij de huidige prijs van een goed, de spotprijs, hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst. Die situatie wijst op krapte op korte termijn waardoor de spotprijs stijgt boven de termijncontracten. Backwardation is echter ook een symptoom van angst voor de olieprijzen op lange termijn.

Markt krapper dan gedacht

Goldman beargumenteert simpel gezegd dat de oliemarkt dit jaar veel krapper zal zijn dan de meeste investeerders momenteel denken. De bank voorspelt een rendement op de grondstoffenprijzen van 13,3 procent in de komende drie maanden en van 12,2 procent in de komende twaalf maanden.

Beperkte toename olievoorraden

Goldman verwacht daarbij dat de olievoorraden in de VS, Europa, Japan en Singapore tussen maart en april met slechts 6 miljoen vaten zijn gestegen. Dat is veel minder dan de gebruikelijke voorraadopbouw van 16 miljoen vaten in deze periode. Ook moeten beleggers zich volgens de bank niet te druk maken over het buitengewone hoge Amerikaanse voorraadniveau, aangezien de VS de laagste opslagkosten hebben en daardoor als laatste de voorraden zullen aanspreken. De Amerikaanse olievoorraden vormen volgens Goldman dan ook een "achterblijvende indicator van de herbalancering".

En zelfs deze achterblijvende indicator toont verbetering. Zo namen de olievoorraden volgens het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) deze week veel sterker af dan verwacht. Dat zorgde woensdag voor een stevige stijging van de olieprijzen.

IEA steunt visie Goldman

De International Energy Agency (IEA) is het eens met de visie van Goldman en stelde dat het aanbod al de vraag overtreft in het tweede kwartaal en dat het tekort verder zal toenemen in de tweede helft van het jaar als het oliekartel OPEC zijn productieverlagingen zal verlengen.

"Het begint duidelijk te worden dat indien de OPEC ten doel had om de markt van een overschot in een tekortsituatie te brengen dat nu langzaam lijkt te gebeuren", aldus olie-analist Neil Atkinson van IEA.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,25 -0,14
-0,22
Olie (WTI) 57,36 0,19
0,33
pagehit