OLIE 4-4-2018 14:31:28

Waarom de petro-yuan er voor beleggers toe doet


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Deze Chinese futures op olie, gedenomineerd in yuans (renminbi's), worden via de Shanghai International Energy Exchange verhandeld. Volgens Hayden Briscoe, Head of Fixed Income Asia Pacific bij UBS Asset Management, zal dit op de lange termijn leiden tot een 'petro-yuan'. Beleggers zullen hierdoor langzaamaan ertoe worden gedwongen hun aandeel in Chinese assets op te hogen.

Net zoals de 'petrodollar' een brede circulatie van dollars in de internationale economie heeft gestimuleerd, kan de petro-yuan de positie van de Chinese munt versterken, aldus Briscoe.

Historisch gezien importeerden de Verenigde Staten lange tijd de meeste olie en de oliehandel is hiervan een afspiegeling geworden. In de jaren zeventig onderhandelden Saoedi-Arabië en de VS over een regeling om de olie in dollars af te rekenen en zo zag de petrodollar het daglicht. De dollar werd dé munt om olie af te rekenen. En dat gold ook voor tal van andere grondstoffen.

Shift in import

Sindsdien zijn er ook vele petrodollars weer teruggepompt in de Amerikaanse economie, wat heeft geholpen bij het laag houden van de rente in de VS en de tekorten op de lopende rekening mede in stand heeft gehouden.

Maar dit gaat veranderen. Daarvan is Briscoe overtuigd. Dat komt volgens Briscoe met name omdat China 's werelds grootste importeur van olie is geworden. De rol van China op de oliemarkt zal alleen maar groter worden, omdat het land erg afhankelijk is van die import. De VS wordt daarentegen steeds minder afhankelijk van de import van olie, met de grote capaciteit van de schalieolie die daar wordt gewonnen als hoofdoorzaak.

Deviezenreserves

Rusland, Venezuela, Irak, Iran en Saoedi-Arabië zijn hetzij overstag gegaan om hun olieleveranties aan China in yuans af te rekenen, hetzij denken ze eraan dat te gaan doen. De verwachting is dat dit tot grote voorraden yuans in handen van die landen zal leiden. Die kunnen worden besteed aan het doen van betalingen van producten uit China. En uiteindelijk kunnen de vele yuans weer in de financiële markten van China worden geïnvesteerd.

De dominante positie van de dollar in de wereldhandel zal zo worden aangetast, zo stelt Briscoe. En daarmee wordt ook de dominante rol van de Amerikanen in de wereldeconomie ondermijnd. Uiteindelijk voorziet Briscoe een algehele shift op het gebied van asset allocatie. De financiële markten in China zullen daarbij meer en meer centraal komen te staan.

Wat denkt u?

pagehit