OLIE 16-3-2017 13:00:00

Waarom de renteverhoging goed is voor olie


Fotobron: Freeimages.com

Beleggingssite Barron's legt uit waarom dat zo is. De olieprijs beweegt namelijk omgekeerd ten opzichte van de dollar. Een hogere rente zorgt in principe ook voor een sterkere dollar. Maar in het geval van de renteverhoging van woensdagavond geldt dat die allang ingeprijsd was.

De dollar steeg dus na het rentebesluit niet in waarde, omdat beleggers dit al ingeprijsd hadden. Sterker nog: omdat de Amerikaanse centrale bank nog redelijk voorzichtig was over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, viel de dollarprijs even terug.

Die beweging werd later in de avond nog versterkt door de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. De PVV van Geert Wilders werd niet de grootste en ook niet bijna (dat was het belangrijkste vanuit het perspectief van de internationale markten) en daarom steeg de euro nog verder.

Dollar omlaag, olieprijs omhoog

Goed nieuws voor de oliesector, omdat de dollar en de olieprijs dus tegenovergesteld bewegen. En als de dollar minder waard wordt, stijgt de olieprijs doorgaans.

Dat gebeurt donderdag ook. De prijzen van Amerikaanse olie (WTI) en Noordzee-olie (Brent) stijgen allebei met ongeveer 0,8 procent.

Hetzelfde principe geldt voor de goudprijs en die veerde dus ook op na het wegzakken van de dollar. Goud staat donderdag op een plus van 0,5 procent.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.335,53 -3,18
-0,24
Olie (Brent) 68,86 -0,46
-0,66
Olie (WTI) 63,55 -0,33
-0,52
pagehit