GOUD 13-12-2016 10:45:43

Waarom een renteverhoging geen slecht nieuws hoeft te zijn voor goud


Fotobron: Freeimages.com

Zo gaf de goudprijs in november flink aan waarde prijs en ook december schetst vooralsnog geen rooskleurig beeld voor het edelmetaal. En met de verwachting dat de Federal Reserve deze week de rente zal verhogen, vreest de markt voor een verdere daling van de goudprijs.

Maar volgens de strateeg met de toepasselijke naam Maxwell Gold van ETF Securities hoeft dit niet het geval te zijn. Gold vergeleek het huidige beleggingsklimaat met diverse vergelijkbare perioden uit het verleden en zag dat edelmetalen helemaal niet zo slecht presteerden na een rentestap.

De huidige massale verkoop van goud zal dan ook van korte duur zijn, zo verwacht de strateeg.

Volgens Gold reageren de goudmarkten momenteel overdreven op de verwachting van een renteverhoging. De positieve factoren die eerder nog zorgden voor een rally van het edelmetaal zullen in zijn ogen niet veranderen met een rentestap door de Federal Reserve. "In de afgelopen veertig jaar heeft de Fed tien keer een grote rentestap genomen", aldus de strateeg. "De prestaties van metalen in deze perioden waren wisselend, maar niet per definitie altijd slecht."

Gold merkte op dat er in het verleden vier perioden zijn geweest die vergelijkbaar waren met het huidige klimaat, waarbij een stijgende beleidsrente alsnog de rentes relatief laag hield voor een aanhoudende periode. "Als er wordt gekeken naar de impact voor en na een rentestap in vergelijkbare periodes, presteerden de metalen gemiddeld meestal goed", aldus Gold.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.261,43 16,13
1,29
pagehit