OLIE 29-1-2018 14:34:55

Waarom niet alle olie-aandelen volledig meeprofiteren van de stijgende olieprijs


Fotobron: Freeimages.com
Sinds juli vorig jaar hebben de olieprijzen de weg omhoog gevonden. Deze maand werd een vat ruwe olie 65 dollar waard, terwijl er voor een vat Brent-olie zelfs 70 dollar moet worden betaald. Deze niveaus werden sinds eind 2014 niet meer gezien. En nu afspraken over productiebeperkingen waarschijnlijk worden verlengd tot het einde van dit jaar, kan de rally mogelijk aanhouden.

Goed nieuws voor de olie-industrie dus, maar tot dusver bleven de winsten van olie-aandelen beperkt in vergelijking met de stijging van de olieprijzen zelf.

Beleggingswebsite The Motley Fool noemt onder meer het voorbeeld van Baytex Energy dat in de afgelopen zes maanden met veertig procent steeg, maar met een koers van nipt vier dollar nog lang niet op het niveau van begin 2015 was. Toen was het aandeel nog rond de twintig dollar waard. Ook oliebedrijven als Enbridge en Cenovus Energy zijn een stuk minder waard dan drie jaar geleden.

Het aandeel Royal Dutch Shell heeft het wat dat betreft beter gedaan. Het aandeel koerst momenteel rond een niveau van 28,84 euro, hetgeen niet heel ver meer verwijderd is van de 30,41 euro die halverwege 2014 werd behaald.

The Motley Fool wees erop dat ondanks de stijgende olieprijzen, veel oliebedrijven nog een hand op de knip houden en nog niet bereid zijn om investeringen te doen. "Ondernemingen durven nog geen langetermijnverplichtingen aan te gaan."

Als de olieprijzen voor een lange tijd rond de huidige niveaus blijven koersen, dan kan het geld weer de sector instromen, maar The Motley Fool voorziet zeker nog enkele uitdagingen tot die tijd.

Zo zouden veel landen niet kunnen wachten tot de productiebeperkingen, die werden afgesproken tussen oliekartel OPEC en andere grote olieproducerende landen, worden opgeheven. Als dat gebeurt, dan schieten de productieniveaus mogelijk weer omhoog, zo verwacht de beleggingswebsite.

Wachten met investeren

Bovendien neemt de vraag naar ruwe olie af. Consumenten wijken steeds vaker uit naar duurzame energie en rijden vaker in een elektrische auto. "Hoewel dit pas op de lange termijn zal spelen, zullen veel olieproducenten nu een afwachtende houding aannemen om in de toekomst flexibeler te kunnen zijn", aldus The Motley Fool.

De website oordeelde dat er nog veel onzekerheid heerst in de oliesector, ondanks de sterke opmars van de olieprijzen. Een grote reden is immers de productieafspraken van de olieproducerende landen, die de olieprijzen "kunstmatig hoog houden".

The Motley Fool voorziet een flinke correctie, wanneer de productiedeal tot een einde komt. "Hoewel sommige beleggers mogelijk kansen zien in onderwaardeerde olie-aandelen, zijn dit soort investeringen op de lange termijn geen veilige keuze."

Wat denkt u?

pagehit