OLIE 19-5-2017 14:35:35

Waarom oliehandelaren met veel interesse de Iraanse verkiezingen volgen


Fotobron: Freeimages.com

Dat zit zo: in 2015 maakte Iran afspraken met de Verenigde Staten en een paar andere grote landen. De Iraniërs zouden hun nucleaire programma flink inperken. Daar stond dan tegenover dat de internationale gemeenschap een flink aantal sancties tegen Iran zou opheffen.

Daardoor kreeg Iran weer behoorlijke ingangen in de wereld op handelsgebied. En dat was vooral een zegen voor de olieproductie in het land. Sinds het akkoord uit 2015 kon Iran zijn olieproductie voor het buitenland verdubbelen.

De vraag is nu: wat gaat een volgende president doen met het akkoord, dat officieel het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) heet. Op papier hebben alle kandidaten laten weten dat ze het akkoord zullen respecteren.

Maar de vraag is hoe dat in de praktijk uitpakt, zegt grondstroffenstrateeg Helima Croft tegen zakenzender CNBC. Zij wijst bijvoorbeeld op de lijn van Ibrahim Raisi, de nummer 2 in de peilingen.

"Raisi steunt waarschijnlijk het provocatieve militaire en regionale beleid dat de JCPOA al onder druk zet en in Washington al leidt tot oproepen om de sancties weer in het leven te roepen", zegt Croft. Ze heeft het dan onder meer over proeven met korteafstandsraketten en wapenleveringen aan de Syrische president Assad.

Mocht de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen deze lijn volgen, is de kans vrij groot dat de Amerikanen onder president Trump de sancties tegen Iran meteen weer in werking stellen, waardoor zij hun olie niet meer op de markt kwijt kunnen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,25 -0,14
-0,22
Olie (WTI) 57,36 0,19
0,33
pagehit