SOFT COMMODITIES 6-2-2019 14:20:00

Wat beleggers dit jaar moeten weten van de impact van El Niño op soft commodities


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De effecten van El Niño zijn onder andere specifieke windpatronen in de Stille Oceaan, hevige regenval in Zuid-Amerika en droogte in Australië en delen van Azië. "Als zodanig kan het een aanzienlijke invloed hebben op de landbouwindustrie, die afhankelijk is van de weersomstandigheden", aldus Nitesh Shah die Commodities Director is bij WisdomTree, een Amerikaanse asset manager en aanbieder van Exchange Traded Products (ETPs).

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelt met een waarschijnlijkheid van 82 procent dat El Niño tijdens de huidige winter op het noordelijk halfrond zal toeslaan en dat er dus een kans is dat in de komende maanden enkele weerafwijkingen te zien zullen zijn.

De weersinvloeden van El Niño variëren afhankelijk van de tijd van het jaar dat het zich voordoet. Volgens Shah is de eerste stap bij het beoordelen van de waarschijnlijke El Niño-effecten het rekening houden met de tijd van het jaar dat El Niño waarschijnlijk zal beginnen.

Volgens de NOAA is de gebeurtenis waarschijnlijk in de huidige winter op het noordelijk halfrond, maar er is een goede kans dat het met een lagere intensiteit tot in de lente aanhoudt (minder dan 50 procent kans dat El Niño blijft hangen tot mei 2019).

"De volgende stap is om te beoordelen op welk deel van de gewascyclus het van invloed zal zijn." Aan de hand van de inzichten van Iizumi et al. heeft WisdomTree de mogelijke impact van El Niño op gewassen die zich in een voortplantingsfase van groei bevinden beoordeeld.

Shah vat hieronder de belangrijkste conclusies van WisdomTree over agrarische grondstoffen samen:

Bearish over sojabonen

Brazilië en Argentinië, die samen verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van het sojaboonaanbod in de wereld, zullen in het geval van een El Niño waarschijnlijk gunstige groeiomstandigheden ervaren, terwijl India, dat slechts ongeveer 4 procent van het wereldwijde sojaboonaanbod produceert, waarschijnlijk te maken krijgt met negatieve groeiomstandigheden. Per saldo zal een El Niño waarschijnlijk negatief blijken te zijn voor de prijzen van sojabonen.

Licht bullish over tarwe

Australië, dat 4 procent van de wereldwijde tarweproductie voor zijn rekening neemt, kan te maken krijgen met droog weer als El Niño opduikt. Een groot deel van de tarweoogst zal echter medio januari zijn voltooid, waardoor de impact ervan wordt beperkt. De effecten van El Niño zijn minder groot in Zuid-Amerika.

Licht bearish over maïs

De effecten van El Niño op maïs zijn minder belangrijk, maar kunnen licht positief zijn voor de groeiomstandigheden in Zuid-Amerika en delen van Australië. WisdomTree is daarom licht bearish over de prijs van maïs.

Licht bullish over cacao

Hoewel El Niño geen directe invloed heeft op het weer in grote cacaoteeltgebieden in Afrika (die 70 procent van het wereldwijde aanbod produceren), kan de verandering in weerpatronen elders in de wereld via zogenaamde 'teleconnectiepatronen' naar Afrika worden overgebracht, aldus het International Research Institute for Climate and Society.

Indonesië, dat 10 procent van de wereldwijde cacaoproductie voor zijn rekening neemt, zal directer worden getroffen. Droog en warm weer in Indonesië kan de prijzen opdrijven.

Bullish over suiker

De suikerproductie is sterk geconcentreerd in India en de regio's Sao Paulo en in centraal zuidelijk Brazilië. Beide landen zouden tijdens El Niño te maken kunnen krijgen met minder dan normale regenval, waardoor drogere omstandigheden tot hogere prijzen kunnen leiden.

Bearish over Arabica koffie

De productie van Arabica koffie is sterk geconcentreerd in Brazilië (met name in de regio Minas Gerais) en in Centraal-Amerika, Mexico en Colombia. Het merendeel van de koffie in deze regio's bevindt zich in een reproductieve groeifase.

Daarom kan er sprake zijn van een positieve aanbodschok voor Arabica-koffie na de recordproductie in 2018. Shah volgt de situatie op de voet, want gunstige weersomstandigheden kunnen gemakkelijk omslaan in overschotten die de oogst kunnen beschadigen.

Prognoses blijven lastig

Shah waarschuwt dat bovenstaande analyse gebaseerd is op het pure effect van een El Niño, zonder rekening te houden met de vele andere factoren die de opbrengst van gewassen kunnen beïnvloeden. De productie van landbouwproducten is moeilijk te voorspellen over een lange tijdshorizon.

Zo is het in dit stadium zelfs nog onbekend welke gewassen in de grond zitten. Zelfs in het geval van soft commodities, zoals koffie, cacao en suiker, die elk jaar slechts gedeeltelijk worden herplant, kunnen er andere factoren zijn die van invloed zijn op opbrengst en productie, waaronder ziekte, onderhoudsbeslissingen en wisselkoersen. Naast El Niño zijn er nog vele andere weersomstandigheden die van invloed kunnen zijn op de productie van gewassen, zegt Shah erbij.

"Terugkijkend op de gebeurtenissen in het verleden van El Niño zien we dat het prijsgedrag van agrarische grondstoffen, zes maanden na de start van El Niño, niet consistent is geweest." Bovendien kan het prijseffect variëren afhankelijk van de vraag of El Niño begint in de zomer op het noordelijk halfrond of in de winter op het noordelijk halfrond. De analyse heeft geen controle over de amplitude of de duur van El Niño.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Koffie 0,91 0,04
4,13
Cacao 1.863,00 54,00
2,99
Maïs 3,59 0,01
0,14
Sojabonen 8,81 0,02
0,26
Tarwe 183,50 -1,50
-0,81
Suiker 0,13 0,00
3,65
pagehit