GRONDSTOFFEN 20-3-2017 11:47:19

'Water wordt meer waard dan olie'


Fotobron: Freeimages.com

Water zal in de toekomst meer waard worden dan olie en de levering zal door de groeiende wereldbevolking, de stijgende vraag van bedrijven en de landbouw onder druk komen te staan. Dat zegt bestuursvoorzitter Jean-Louis Chaussade van Suez tegen de Financial Times.

Volgens Chaussade, wiens bedrijf deze maand akkoord ging met de aankoop van de waterdivisie van General Electric voor 3,4 miljard dollar, vormt waterschaarste één van de grootste uitdagingen voor sectoren zoals chemie, farmacie, mijnbouw en energie. De baas van Suez verwacht dan ook dat water waarschijnlijk in de toekomst een waardevollere grondstof dan olie zal zijn.

In 2035 zal volgens Chaussade naar verwachting ongeveer 40 procent van de wereldbevolking in gebieden leven met waterschaarste. Bedrijven zullen daardoor gaan concurreren met mensen en de landbouw voor de levering van water.

"Overheden zeggen tegen de industrie: u kunt hier werken, maar je kunt geen water uit de grond halen", aldus Chaussade. "Bedrijven zullen moeten vertrouwen op afvalwaterrecycling of ontziltingsinstallaties om aan hun behoeften te voldoen."

Markt van 95 miljard dollar

De markt voor industriële watervoorziening, die een omvang heeft van 95 miljard dollar, zal volgens de topman over de lange termijn jaarlijks met 5 procent groeien en overtreft daarmee de wereldwijde economische groei van ongeveer 3 procent.

Industriële watervoorziening biedt volgens Chaussade grotere kansen voor Suez dan de traditionele gemeentelijke activiteiten. De industrie is goed voor een vijfde van het wereldwijde waterverbruik, vergeleken met 5 procent voor consumenten. De rest wordt gebruikt door de landbouw.

Sterkste groeipotentieel in China

De door Suez overgenomen waterdivisie van GE helpt grote bedrijven als ExxonMobil, Pfizer en Nestlé met het beheer van het waterverbruik. Ongeveer de helft van de inkomsten van GE Water komt uit de VS, maar volgens Chaussade zit het sterkste groeipotentieel in opkomende economieën, met name China. "Het Chinese volk en de regering zal niet langer accepteren dat er nieuwe fabrieken worden gebouwd zonder de juiste behandeling van het afvalwater."

GE besloot het waterbedrijf te verkopen als onderdeel van de inspanningen om mogelijke bezwaren van de mededingingsautoriteiten tegen de fusie van zijn olie- en gasdivisie met Baker Hughes, dat zijn eigen watervoorzieningsbedrijf heeft voor de energiesector.

Beleggen in water

Ook analisten en geldmanagers verwachten in de toekomst een golf aan watergerelateerde investeringen. Tot nu toe is echter geen dominante speler op de watermarkt waar beleggers op in kunnen zetten. Zakenblad Barron's zette onlangs in dit artikel een aantal manieren op een rij hoe beleggers kunnen investeren in water.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 72,14 -0,03
-0,04
Olie (WTI) 62,97 0,26
0,41
pagehit