GRONDSTOFFEN 13-6-2018 16:43:04

Winst van grondstoffenhandelaar Trafigura gehalveerd


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen/nl/AFN) - Trafigura, dat in Singapore is gevestigd maar ook een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, had vooral last van lagere opbrengsten uit de handel in olie, ondanks een stijging in de handelsvolumes. De fors hogere inkomsten uit de metalendivisie werden daardoor tenietgedaan.

"De daling van de winstgevendheid was het gevolg van een belangrijke verschuiving in de oliemarkt, toen die van een situatie in contango verschoof naar een situatie van backwardation", aldus Cristophe Salmon, Chief Financial Officer van Trafigura, in een persbericht.

Hij wijst erop dat in geval van contango de forwardprijzen hoger zijn dan de spotprijzen en dat die toestand juist een prikkel is om voorraden aan te houden, terwijl bij backwardation die voorraden juist als erg duur gelden. "Als gevolg van de verschuiving ondernamen we een substantiële herstructurering van onze handelsboeken, verminderden we de kosten door de voorraden te verkleinen en pasten we onze opslagverplichtingen radicaal aan", stelt Salmon.

De nettowinst kwam uit op 222 miljoen dollar, een daling van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 29 procent tot 87 miljard dollar, al is de omzet vooral een afspiegeling van de grondstoffenprijzen. De brutowinstmarge zakte van 1,84 tot 1,13 procent.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 66,86 -0,22
-0,33
Olie (WTI) 58,65 -0,32
-0,54
pagehit