GOUD 17-1-2019 17:00:00

World Gold Council voorziet vooralsnog een gouden jaar voor goud


Fotobron: Pixabay

(finanzen) - Het jaar 2019 zou een goed jaar voor goud kunnen worden. Dat belichtte finanzen.nl op woensdag nog. De WGC benadrukt dit nu ook in haar vooruitzichten. Met name de wisselwerking tussen marktrisico's en economische groei zou volgens deze wereldwijd opererende belangenorganisatie van goudproducenten dit jaar een positief effect moeten hebben op de goudprijs.

Download hier het volledige rapport met een aantal verhelderende grafieken

De WGC gaat ervan uit dat 2019 een jaar wordt waarin de markten opnieuw met veel onzekerheid zullen worden geconfronteerd. De volatiliteit zal dit jaar stijgen en de waardering van aandelen zal hoog blijven. De aanname is, zoals zo vaak weer, dat beleggers zich wederom tot goud wenden in het geval de aandelenprijzen voortdurend schommelen, de instapprijs van aandelen duur is en de voortdurende ontwikkeling van andere asset classes onzeker is.

Daarbij komen nog de slechte rendementscurves van staatspapier. In de Verenigde Staten ligt het niveau van tienjarige staatsobligaties zelfs 1,5 procent onder het niveau van voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Zelfs langlopende staatsobligaties bieden beleggers geen financiële zekerheid meer, waardoor ze op zoek gaan naar een alternatief.

Onzekerhedenmix

Een ander punt dat de onzekerhedenmix voor beleggers vergroot, is de politieke situatie in Europa. Sinds begin 2016 wenden Europeanen zich volgens de WGC graag tot goud, wat met name te wijten is aan de zwakkere economische groei in vergelijking met de VS en wat ertoe leidt dat de Europese economie gevoeliger is voor schokken.

En ook als we de Europese landkaart bekijken, zijn de vooruitzichten voor 2019 niet bepaald rooskleurig. Een van de grootste uitdagingen van dit jaar is de Brexit, maar ook de sociale protesten van de Gele Vestjes in Frankrijk en de populistische euro-kritische regering in Italië zijn voor veel beleggers signalen van instabiliteit. En daar moeten de meeste beleggers niets van hebben.

Protectionisme en inverse rentecurve

Het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die de invoerrechten heeft opgepompt, zal op de lange termijn een negatieve invloed hebben op de wereldwijde economische groei. Ook het feit dat regeringen van andere landen protectionistische intenties hebben, verbetert de situatie op de markten niet.

Al met al houdt de WGC rekening met een verhoogd risico op een recessie. De raad baseert zich op deskundigen die een inverse rentecurve in de VS zien aankomen in de eerste helft van 2019. Zo'n inverse rentecurve wordt door de WGC weliswaar niet als een eenduidige indicator beschouwd voor een dreigende recessie, maar de WGC wijst er toch maar op dat deze factor tot nog toe aan elke recessie vooraf is gegaan.

Tech en middenklasse

Verder gaat de WGC ervan uit dat de dollar zal verzwakken, aangezien het erg plausibel is dat de Federal Reserve de rente voorlopig niet verder verhoogt. De tekenen van een dergelijke pauze zijn er overduidelijk. Dat zou in principe goed kunnen uitpakken voor de prijs van goud omdat beleggers het dan doorgaans aantrekkelijker vinden om goud op te zoeken als mogelijk veilige asset.

Dan is er nog de invloed van de opkomende markten. Structurele economische hervormingen in die landen, en dan met name India en China, hebben de welvaart van de middenklasse, aanzienlijk vergroot.

Die middenklasse is er vervolgens totaal niet vies van om de binnenstromende pecunia's in goud te stoppen. Bijvoorbeeld gouden sieraden. Maar ook het gebruik van goud in de techindustrie in China en India neemt steeds grotere proporties aan.

LEES OOK: Na twee taaie jaren wint goud wint weer aan allure bij beleggers

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.274,10 -0,03
0,00
pagehit