GRONDSTOFFEN 15-12-2016 14:43:57

'Zilver lijkt uit schaduw van goud te treden'


Fotobron: Freeimages.com

De edelmetalen kenden een zinderende start in 2016. Goud steeg 44 procent tot meer dan 1.366 dollar per ounce toen de stierenmarkt in grondstoffen in een hogere versnelling raakte vanwege de onzekerheid rond het Britse referendum om de EU te verlaten.

Het minder populaire neefje van goud, zilver, steeg bijna 50 procent tot het hoogste niveau in twee jaar van 20,62 dollar per ounce, zo meldt Business Insider.

De zaken pakten echter anders uit dan de stieren in de grondstoffenmarkt hadden gehoopt. De Brexit bleek uiteindelijk niet het einde van de wereld te zijn en de vlucht naar veilige havens werd omgezet in een stormloop op risicovolle activa zoals aandelen.

De prijs van zilver tuimelde van een stierenmarkt in een berenmarkt, na een daling van 20 procent ten opzichte van het hoogtepunt op 2 augustus. Ook de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, die vooraf als gunstig voor edelmetalen werd beschouwd, was niet het gehoopte keerpunt.

Beleggers in edelmetalen hadden namelijk verwacht dat het protectionistische handels- en immigratiebeleid van Trump en de plannen voor de massale investeringen in infrastructuur tot hogere inflatieverwachtingen zouden leiden in de VS. En een hogere inflatie is over het algemeen goed voor goud en zilver.

Maar volgens technisch analist Andrew Adams van Raymond James lijkt de stemming de laatste tijd weer te zijn gedraaid in het voordeel van vooral zilver. De zilverprijs vond steun rond de 16 dollar per ounce en is ten opzichte van het dieptepunt in november met meer dan 5 procent gestegen tot bijna 17,20 dollar. Volgens Adams is er sprake van enige "technische hoop" waardoor zilver weer een interessante investering is geworden.

Ander goed nieuws voor zilverbeleggers kwam van hoofdeconoom Torsten Sløk van Deutsche Bank. Volgens Sløk zijn de inflatieverwachtingen na de verkiezingen verder toegenomen en zullen die blijven stijgen.

"Ik denk dat de inflatieverwachtingen verder zullen toenemen nu Europa en de VS richting volledige werkgelegenheid bewegen en de markten blijven beseffen dat de Fed en de ECB na bijna een decennium van noodhulp het ruime monetaire beleid kunnen afsluiten."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.245,30 -6,20
-0,50
Zilver 16,08 0,43
2,72
pagehit