ZILVER 28-1-2019 10:10:00

'Zilverprijs in 2019 wordt net niet zo indrukwekkend als goud'


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Samen met goud rallyde zilver eind 2018, waarbij de prijs van het edelmetaal in december 2018 iets meer dan 10 procent steeg. De nauwe correlatie tussen zilver en goud (ongeveer 80 procent) verklaart volgens Nitesh Shah, Commodities Director bij WisdomTree, de sterke prijsstijging.

Shah stelt dat de volatiliteit op de aandelenmarkten een defensieve asset zoals goud steun in de rug gaf, omdat beleggers hun toevlucht zochten in een safe haven. De prijsstijging van zilver zal waarschijnlijk minder indrukwekkend zijn dan die van goud, omdat de industriële productie vertraagt waardoor de vraag naar zilver afneemt en de mijnbouw het aanbod van zilver waarschijnlijk zal doen toenemen.

Productiegroei en mijnbouw

De vertraging van de productiegroei kan drukken op de vraag naar zilver, aldus Shah. Wereldwijde inkoopmanagersindices (PMI's) bereikten begin 2018 een hoogtepunt. Shah verwacht dat de PMI's in 2019 verder zullen dalen, maar niet onder de 50 komen, de grens tussen groei en krimp. "De vertraging in de productiegroei zal de vraag naar zilver waarschijnlijk wel vertragen."

Verder wijst Shah erop dat de mijnbouwactiviteit kan toenemen door herstel van de kapitaalinvesteringen. Nu de investeringen in de mijnbouw (capex) zich in 2018 hebben hersteld na een lange periode van terughoudendheid zou het aanbod van zilver kunnen toenemen naarmate er meer metaal uit de grond komt.

Het meeste zilver komt als bijproduct van de winning van andere metalen. "Het feit dat zilver relatief goedkoop was ten opzichte van goud betekende dus niet dat mijnbouwbedrijven de winning van het metaal ophielden."

Overschot van zilver

Recentelijk herziene gegevens van het Silver Institute laten zien dat er zowel in 2017 als in 2018 een aanbodoverschot van zilver was. In de World Silver Survey 2018, gepubliceerd in de eerste helft van 2018, gaf het Silver Institute nog aan dat er in 2017 een tekort aan zilver was. Shah: "Het feit dat het Silver Institute het tekort heeft omgezet in een overschot en het overschot in 2018 heeft verhoogd, wijst op een overschot van zilver."

Zilver is relatief goedkoop

"De goud-zilververhouding wijst erop dat zilver goedkoop is ten opzichte van goud, waarbij de verhouding meer dan 1 standaarddeviatie boven de historische norm ligt." Maar door de recente prijsstijgingen van zilver wordt het verschil kleiner, onderstreept Shah.

Hij is van mening dat goud in 2019 waarschijnlijk beter zal presteren dan zilver als een puur defensieve activum dat niet dezelfde blootstelling aan de industriële cyclus heeft als zilver.

LEES OOK: Nog meer lyrische geluiden over de opmars van de goudprijs dit jaar

Wat denkt u?

pagehit