GOUD 9-10-2018 11:02:00

Analist: 'Goud staat klaar voor een opwaartse correctie'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De slechte prestaties van goud lijken eerder het gevolg te zijn van een afname van het positieve sentiment, vindt Nitesh Shah. "Het lijkt erop dat sommige beleggers het vertrouwen in het edelmetaal als 'safe haven' hebben verloren, omdat het edelmetaal tijdens de recente verkoop van aandelen uit opkomende markten niet in waarde stegen."

Maar die redenering klopt niet helemaal, zo geeft de grondstoffenexpert aan. "Het feit dat aandelen uit de ontwikkelde markten sterk bleven gedurende die periode suggereert dat beleggers niet op zoek waren naar een safe haven."

Het huidige negatieve sentiment is volgens Shah overdreven en goud lijkt rijp voor een rally. Het basisscenario van vermogensbeheerder WisdomTree voorziet dat het metaal in 2018 in de buurt van 1270 dollar per troy ounce zal eindigen en in het derde kwartaal van volgende jaar 1320 dollar per troy ounce zal bereiken. Op dinsdagochtend bedroeg de prijs van goud rond kwart voor elf zo'n 1190 dollar per troy ounce. Volg hier de verdere beweging van het gele metaal.

Sentiment is de sleutel

Vooruitkijkend denkt Shah dat het sentiment de sleutel zal zijn tot de volgende opwaartse beweging van goud. Meestal drukt een stijgende rente op de goudprijs. Shah verwacht echter dat de Federal Reserve de rente in 2018 nog een keer opnieuw zal verhogen, en in 2019 tweemaal. Hij zegt dat de financiële markten deze renteverhogingen verwachten en dat ze al grotendeels zijn ingeprijsd in de Amerikaanse dollar en Amerikaanse obligaties.

Wat de Amerikaanse dollar betreft, zijn de risico's neerwaarts. "Dat komt goud weer ten goede." Hoewel Shah niet denkt dat drie renteverhogingen de markt zal verrassen, bestaat het risico dat andere centrale banken hun beleid zullen aanscherpen. "In combinatie met de toenemende schuldenlast in de Verenigde Staten, verergerd door de recente belastingverlagingen, zou dit de greenback onder druk zetten."

Maar dit alles zal niet van betekenisvolle invloed zijn op de goudprijs, meent de analist. Het sentiment zal zo zeker de drijvende kracht zijn achter de goudprijs van het metaal. Hij vindt het daarom belangrijk te kijken wat een verandering in het sentiment teweeg kan brengen.

WisdomTree meet het sentiment door te kijken naar de speculatieve positionering in de markt voor goudfutures, die zich op dit moment op het laagste niveau sinds 2001 bevindt. Simpel gezegd vindt WisdomTree de huidige negatieve netto speculatieve positionering ongebruikelijk, vooral in het licht van de risico's die in de markten spelen.

Bijgevolg zullen zelfs bij een vlak tot licht prijsherstel veel short goudposities (d.w.z. beleggingen op basis van de verwachting dat de prijs van goud zal dalen) worden afgedekt. "Dit heeft de neiging om koerswinsten uit te vergroten en kan een rally in gang zetten", zo stelt Shah.

Revival van defensieve kwaliteiten

Verschillende factoren kunnen naar zeggen van Shah leiden tot een terugkeer van risicomijdend sentiment en beleggers herinneren aan de historische defensieve kwaliteiten van goud.

Ten eerste zijn daar de mogelijke effecten van de handelsoorlogsproblematiek. Shah verwacht niet dat het toenemende protectionisme in de VS de wereldwijde economische vraag zal schaden. Maar als protectionistische maatregelen escaleren, kan de markt risicomijdend gedrag vertonen.

Daarnaast is er de reikwijdte van de Brexit-onderhandelingen. Met de Brexitdeadline (maart 2019) voor het Verenigd Koninkrijk in het vooruitzicht zijn er genoeg details die moeten worden uitgediept. "Het uitblijven van onderhandelingen over een handelsovereenkomst kan schadelijk zijn voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie."

En dan brengt Shah nog de financiële spanningen naar voren. "Ondanks de volatiliteit van de aandelenmarkten dit jaar zijn de aandelen van de ontwikkelde landen grotendeels veerkrachtig gebleven. Maar of markten bij een volgende schok net zo optimistisch zullen blijven, valt te bezien."

Wat denkt u?

pagehit