IJZERERTS 15-9-2017 11:52:22

Arcelor en Aperam hebben last van dalende ijzerertsprijs

De daling valt nu nog mee en blijft beperkt tot enkele procenten. Maar de vooruitzichten voor de ijzerertsprijs, die nu rond 72,50 dollar staat, zijn wel behoorlijk troebel. Bloomberg schrijft dat een terugkeer tot onder de 70 dollar zeker tot de mogelijkheden behoort.

De daling komt door de berichten dat de economische groei in China, de belangrijkste producent en afnemer van ijzererts, wat begint af te nemen. En dat terwijl de voorraden van ijzererts juist toe aan het nemen zijn. Minder vraag en meer aanbod dus.

De ijzerertsprijs is belangrijk voor staalgigant ArcelorMittal en roestvrijstaalmaker Aperam. Voor beide geldt dat de prijzen van hun producten ook afhankelijk zijn van die van ijzererts, het metaal waarvan staal gemaakt wordt. Voor ArcelorMittal geldt ook nog dat het bedrijf zelf ook ijzererts wint.

De lage ijzerertsprijzen zijn daarom ook meteen een probleem voor deze bedrijven, en andersom geldt hetzelfde. ArcelorMittal beweegt bijvoorbeeld over een aantal jaar bekeken ongeveer gelijk met de ijzerertsprijs, zo was eerder te lezen op deze site.

Omdat de daling van de ijzerertsprijs nu nog redelijk beperkt blijft, houden ook Arcelor en Aperam hun verliezen beperkt tot 1 à 1,5 procent. Maar mocht de trend zich doorzetten kunnen we erop rekenen dat ook deze twee in Nederland genoteerde bedrijven verder weg zullen zakken.

Wat denkt u?

Analisten over ArcelorMittal SA Registered Shs

19-7-2019 ArcelorMittal Overweight JP Morgan Chase & Co.
17-7-2019 ArcelorMittal Buy Jefferies & Company Inc.
15-7-2019 ArcelorMittal Buy Deutsche Bank AG
12-7-2019 ArcelorMittal Overweight JP Morgan Chase & Co.
11-7-2019 ArcelorMittal Buy Deutsche Bank AG
meer analisten

Aandelen in dit artikel

pagehit