COLUMN 17-9-2019 15:02:00

Bart Brands: 'Behalve de huidige onrust is er nog iets wat goed is voor goud'


Fotobron: GoldRepublic

Door Bart Brands, Specialist Precious Metals bij GoldRepublic

(finanzen.nl) - De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdag 12 september een nieuw pakket aan maatregelen aan om een zogenaamd sterke economie te stimuleren en inflatie aan te jagen. Besloten is de depositorente verder te verlagen van min 0,4 procent naar min 0,5 procent rente en dat er vanaf november met een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming van 20 miljard euro per maand wordt gestart.

Zoals veel lezers weten, is dit slechts een nieuwe ronde in een proces dat tot op heden tot misallocatie heeft geleid, problemen voor pensioenfondsen heeft veroorzaakt en sparen zinloos heeft gemaakt. Allemaal reële problemen om schulden goedkoper te maken en de weg naar een nieuw monetair systeem vrij te maken.

Zwakte van valuta's

Het zal intussen weinig mensen ontgaan zijn dat goud intussen in euro's gemeten een nieuw record behaald en dat zilver de afgelopen maanden fors in waarde is gestegen. De stijgingen zijn met veel geweld en soms procenten per dag verlopen. Hetzelfde geldt voor de tussentijdse correcties en dit geweld kan een indicator zijn van een aantal mogelijkheden waarvan ik de meest waarschijnlijke graag wil toelichten.

De omstandigheden waarin goud en zilver stijgen, lijken deels gebaseerd op fundamentele redenen in de onderliggende economie en deels op een stevige vlucht van kapitaal in de veilige haven die de edelmetalen al duizenden jaren zijn.

Het is namelijk zo dat beide monetaire metalen een stijging laten zien die te maken heeft met zwakte in de valuta waarin die gemeten worden of dreigende economische onzekerheid. Dit verklaart ook waarom we in vrijwel alle valuta's gemeten nieuwe records behalen maar gemeten in de dollar de prijs van goud nog ruim onder haar record van 2012 koerst.

Onderliggende economie

En die fundamentele indicatoren in de onderliggende economie wijzen vrijwel dagelijks op een verslechtering van de economie, niet alleen in de eurozone maar ook in de rest van de wereld.

Zo liet de industriële sector in de Verenigde Staten voor het eerst in drie jaar een krimp zien en heeft Duitsland inmiddels een kwartaal van krimp achter de rug en lijkt ook in de economische motor van de Europese Unie een recessie een kwestie van tijd.

Er zijn geen vertrouwenwekkende datapunten. Reden genoeg voor consumenten om consumptie uit te stellen. Daarbij komt de onrust op geopolitiek niveau met bijvoorbeeld de aanslagen op olieproductie-installaties in Saudi-Arabië en de daardoor oplopende onzekerheid over bijvoorbeeld de energieproductie.

De politisering van de rentepolitiek

Het uitstellen van consumptie is wat de centrale bankiers betreft een doodzonde. En nu ook in de Verenigde Staten er door de president wordt opgeroepen tot het verlagen van de rente naar nul of lager en het opkopen van schulden door de Federal Reserve lijkt de weg vrij naar het volledig politiseren van beleid dat door zogenaamd onafhankelijke centrale banken wordt gevoerd.

Dit beleid kan bijna niet verder afwijken van de doelstelling die de banken hadden bij oprichting. Anders dan het aanjagen van inflatie was het originele doel van centrale banken juist het voorkomen van geldontwaarding. De inflatie mocht niet boven een bepaald percentage uitkomen.

Om onafhankelijkheid te garanderen, werden leden van centrale banken gekozen op basis van kennis en ervaring in de financiële sector en zonder politieke affiliaties. Met het aanstellen van mevrouw Lagarde als voorzitter van de ECB is ook daarmee gebroken.

Hetzelfde kan worden gezegd over de voorzitter van de Federal Reserve (Jerome Powell) die, na te zijn benoemd door president Donald Trump, het stevig moet ontgelden in diens kritiek van het beleid dat door de Fed wordt gevoerd. Dat de lange termijn gevolgen van deze politisering van monetair beleid vrijwel zeker desastreus zullen zijn, lijkt minder relevant dan de kortetermijnvoordelen die worden geclaimd.

Goud kun je niet drukken

Dat goud en zilver de afgelopen maanden een significante stijging hebben getoond lijkt, het bovenstaande in acht nemend, ineens niet meer zo vreemd. Waar tijdens de kredietcrisis bij veel beleggers de 'normalisering' van rentes en dus de waarde van geld nog als vanzelfsprekend werd aangenomen, zijn de omstandigheden nu echt anders.

En andere omstandigheden vragen om een andere aanpak. Gelukkig kunnen we leren van de recente geschiedenis. Daarin zijn genoeg voorbeelden te vinden van overheden die de monetaire teugels volledig lieten vieren ten faveure van op de korte termijn gerichte politieke opportuniteit.

In die gevallen waren de slachtoffers de burgers die niet konden voorzien dat hun overheid zou toestaan dat ze naar de financiële afgrond zouden worden geleid. De gelukkige enkelingen waren ook vrijwel altijd zij die lerend van de geschiedenis een belangrijke waarheid toepasten in hun investeringskeuzes. Valuta's zijn intrinsiek waardeloos, maar goud kun je niet drukken.

Bart Brands is Specialist Precious Metals bij GoldRepublic. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit posities voor eigen rekening in edelmetalen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.493,10 3,25
0,22
Zilver 17,66 0,10
0,54
Olie (Brent) 59,25 -1,43
-2,36
Olie (WTI) 53,48 -1,43
-2,60
pagehit