COLUMN 11-6-2019 16:25:00

Bart Brands: 'De Fed lijkt goud te doen glanzen met de koers die is ingezet'


Fotobron: GoldRepublic

Door Bart Brands, Specialist Precious Metals bij GoldRepublic

(finanzen.nl) - Onlangs begon de goudprijs aan zijn weg omhoog. Analisten benoemden de al enige tijd durende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de aanvullende dreiging van importtarieven door de VS aan Mexico.

De beurzen reageerde heftig met stevig dalende koersen. In tijden van onzekerheid vluchten investeerders traditioneel in goud en dat was ook deze keer niet anders. Goud steeg in een dag tot boven de 1300 dollar. Hier eindigde de stijging niet. Op maandag 3 juni om negen uur 's ochtends opende de koers op 1318 dollar en op dinsdagochtend 11 juni noteerde goud op ruim 1322 dollar per troy ounce.

Nul procent rente en gratis geld

Een en ander is opmerkelijk. Na de stevige dalingen van de belangrijkste beurskoersen voelde Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zich tijdens een welkomstwoord voor de Conference on Monetary Policy Strategy, Tools, and Communication Practices, blijkbaar gedwongen om investeerders tegemoet te komen.

Een beproefde manier om dat te doen, is aangeven dat de rente kan worden verlaagd. En Powell stelde niet teleur. Hij gaf aan dat het systeem van centrale banken zijn mogelijkheden om de economie te "beschermen" en de tot zijn beschikking hebbende middelen daarvoor zou inzetten.

Dit resulteerde in een enorme rally van de Dow Jones-index die met ruim 2 procent (gelijk aan 500 punten) steeg. Deze stijgingen werden de gehele eerste handelsweek van juni nog even dunnetjes overgedaan.

De Fed heeft als mogelijke middelen niet alleen het vaststellen van de rente maar ook het verruimen of krapper maken van de hoeveelheid circulerende dollars. Concreet betekent dit dat de centrale bank dollars kan printen of uit roulatie kan halen. Het vergroten van de hoeveelheid valuta noemen we kwantitatieve verruiming of Quantitative Easing (QE), en is tijdens de "Great Recession" veelvuldig toegepast.

De Fed had aan het begin van de crisis in 2008 ongeveer 850 miljard dollar op de balans staan. Dat was in 2017 was ongeveer 4500 miljard en is nu ongeveer 3500 miljard. Die duizenden miljarden dollars zijn als gratis geld aan onder andere banken verstrekt.

Oplossing of probleem?

Met nog 3500 miljard op de balans en een historisch gezien erg lage rente van 2,25 à 2,50 procent lijken de middelen voor de Fed echter beperkt. De rente kan zoals in 2009 naar nul procent. Het zeer goedkoop maken van valuta is vooral aantrekkelijk voor partijen die geld willen lenen of lopende leningen hebben.

Als je een schuld hebt, is een lage rente dus erg prettig. Voor spaarders is een lage rente echter enorm nadelig. Denk aan de rente op uw spaargeld of pensioen. Gevolg is de zoektocht naar rendement met steeds risicovollere beleggingen.

De Fed kan en zal waarschijnlijk besluiten om een vorm van QE toe te passen. Daarover wordt al enige tijd openlijk gesproken. Maar hoeveel extra gratis geld zal de economie nog positief kunnen stimuleren? En wat laten alle andere experimenten met het drukken van geld ons zien? Het bijdrukken van geld om de inflatie aan te jagen heeft in het verleden en ook recentelijk laten zien dat hyperinflatie altijd op de loer ligt.

Stagflatie en goud als verzekering

Stagflatie, of een significante verhoging van de inflatie in combinatie met een krimp van de economische groei, lijkt een reële uitkomst van de koers die is ingezet. Door de lage rente op kapitaal, de zoektocht naar rente en verstrekking van "gratis geld" krimpen sommige sectoren terwijl er in andere zogenaamde bubbels ontstaan.

Prijzen van huizen, kunst, oldtimers kunnen enorme stijgingen laten zien, terwijl retailers de deuren moeten sluiten. De economische groei van bijvoorbeeld de VS is de afgelopen 5 jaren geheel gefinancierd door de toename van het begrotingstekort. Zonder schuld dus geen groei.

Met de groeiende kans op verlaging van de rente, stagnerende economische groei, onhoudbare schulden en en het openlijk spreken over meer kwantitatieve verruiming lijkt het vinden en vooral behouden van waarde steeds lastiger te worden. Het biedt echter ook kansen.

Goud heeft een bewezen trackrecord die verder teruggaat dan welke valuta dan ook. Het edelmetaal is al duizenden jaren de ultieme bescherming en op de juiste momenten kan het een prachtige investering zijn. Reden genoeg om, als alle signalen wijzen op lastige tijden, een positie in edelmetaal serieus te overwegen.

Bart Brands is Specialist Precious Metals bij GoldRepublic. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit posities voor eigen rekening in edelmetalen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.405,00 -2,45
-0,17
pagehit