COLUMN 21-8-2019 09:18:00

Bart Brands: 'De oorlog tegen cash, negatieve rente en de vlucht in goud'


Fotobron: GoldRepublic

Door Bart Brands, Specialist Precious Metals bij GoldRepublic

(finanzen.nl) - Het voorstel in Nederland is het verbieden van cashtransacties boven de 3000 euro per transactie. In andere landen zijn de bedragen anders maar is het principe en zijn de genoemde argumenten hetzelfde. Cashtransacties boven een arbitrair gekozen bedrag worden verboden om het "witwassen" van drug- en crimineel geld te reduceren.

Er wordt jaarlijks tussen de 0,8 en 2 biljoen dollar witgewassen. Als veiligheidskundige en Gecertificeerd Security Intelligence Professional heb ik me redelijk mogen verdiepen in de stromen van financiering voor criminele organisaties en mijn professionele mening is er een die niet geheel in lijn is met zowel het verbod als de motivatie.

Dat betekent overigens niet dat ik die motivatie niet zie. Er zijn een aantal heldere redenen te noemen waarom overheden wereldwijd baat hebben en dus gemotiveerd zijn om cashtransacties te criminaliseren en zo de controle over uw tegoeden te vergroten.

Centrale banken

Centrale banken hebben de afgelopen tien jaar het vermogen om te sparen effectief onmogelijk gemaakt. Waar een spaarrente in de jaren negentig gemiddeld rond de 4 procent lag, moeten we het nu doen met een 98 procent lagere rente van 0,02 procent.

Om dit percentage uit te drukken in euro's. Als u 100.000 euro op een rekening heeft staan kreeg u met 4 procent 4000 euro rente. Nu krijgt u na een jaar 20 euro rente. Uiteraard moet u ook betalen voor het aanhouden van een rekening bij de bank dus effectief levert u al in.

Dat is nog naast de belasting die u betaalt voor het hebben van vermogen. Het lijkt echter niet genoeg want teveel mensen lijken nog teveel te sparen. Onze calvinistische instelling om consumptie uit te stellen en die later in te zetten om bijvoorbeeld een bedrijf te starten, huizen te bouwen of pensioen op te bouwen lijkt de beleidsmakers een doorn in het oog.

Negatieve rente en een verbod op cash

Negative Interest Rate Policy (NIRP) is al jaren realiteit, maar tot nu toe zijn negatieve rentes voor spaarders en rekeninghouders nog uitgesteld. Met de plannen door de Europese Centrale Bank (ECB) om rentes nog verder negatief territorium in te laten zakken, zullen banken niet achter kunnen blijven en zal de klant moeten betalen voor "het privilege" van het uitstellen van consumptie.

Overheden kunnen nu met een verbod op cashtransacties boven bepaalde bedragen tevens makkelijker bij uw betaling- en spaartegoeden om negatieve rente in rekening te brengen.

Aanhouden van eerlijke maar grote hoeveelheden cash maakt u immers direct verdacht. Zowel het verbod op cash transacties maar ook het instellen van negatieve rentes worden dus opvallend toevallig en vrijwel tegelijk geïmplementeerd.

Uitslag bekend

Het verbieden van eerlijke commercie met legale valuta op basis van arbitraire maatstaven en onder het mom van vage begrippen als "witwassen" is eerder geprobeerd. Zogenaamde 'capital controls' of het toepassen van financiële repressie zijn echter vaker dan niet pogingen van autoriteiten om falende financiële systemen te redden of om tijd te rekken voor de uiteindelijke ineenstorting van die systemen.

En vooral in het eurogebied is het aantal problemen sinds de invoering van de gezamenlijke munt een punt van zorg. De gezamenlijk munt is niet alleen een experiment in het koppelen van fundamenteel verschillende economieën maar heeft ook al een aantal forse tegenslagen te verwerken gehad.

Denk aan begrotingstekorten van maximaal 3 procent die al sinds de invoering ervan niet worden gerespecteerd tot de overdracht van soevereiniteit en de steun die nodig is om landen die eeuwenlang een verschillende fiscale cultuur hebben met elkaar te verbinden in een monetair pact.

Vluchten in wat echt is

Kijkend naar de recente geschiedenis en de problemen die zich als donkere wolken boven de economie samenpakken, lijkt de onrust die recentelijk heeft gezorgd voor de vlucht in bijvoorbeeld vastgoed en aandelen zich te verplaatsen naar onder meer edelmetalen en dan specifiek goud.

Het edele metaal stond op 13 augustus en gemeten in euro's nog maar 1,2 procent onder het record dat in 2011 werd gehaald. En niet zonder reden want de scheuren in de economie worden voor steeds meer mensen zichtbaar en goud heeft zich door de eeuwen heen bewezen als de ultieme beschermer van vermogen en uiteindelijk is goud de ultieme vorm van cash en een verbod op goud lijkt gelukkig nog ver weg.

Bart Brands is Specialist Precious Metals bij GoldRepublic. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit posities voor eigen rekening in edelmetalen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.503,15 4,53
0,30
pagehit