COLUMN 7-5-2019 11:30:00

Bart Brands: 'Goud blijft aantrekkelijk ook als de dollarwaarde daalt'


Fotobron: GoldRepublic

Door Bart Brands, Specialist Precious Metals bij GoldRepublic

(finanzen.nl) - De economie van de Verenigde Staten liet in het eerste kwartaal een prachtige groei zien van 3,2 procent. Een dergelijke groei zagen we voor het laatst in 2015.

Rick Santelli van de Amerikaanse zakenzender CNBC was zichtbaar enthousiast en ook de overige financiële media geven ruimschoots toe dat de Amerikaanse economie buitengewoon goed draait in deze periode van economische expansie die inmiddels al ruim tien jaar duurt. Wat hierbij opviel was dat de prijs van goud zich ondanks, of misschien wel dankzij, dit mooie cijfer goed wist te handhaven.

Dollarinflatie

De goudprijs laat zien dat door het ongemoeid laten van de rente en de lage inflatie de bescherming die goud biedt schijnbaar niet nodig was. Alle edelmetalen, en dus ook goud, lieten een scherpe daling zien van bijna 1 procent. De kracht van de dollar laat eens temeer zien waarom hij de world reserve currency is.

De Fed is er veel aan gelegen om de inflatie aan te jagen. De missie van het Amerikaanse systeem van centrale banken is prijsstabiliteit en die stabiliteit wordt omschreven als streven naar een inflatie van 2 procent. Gezien de lage officiële inflatiecijfers moet de inflatie toenemen.

Na de forse correctie van de aandelenmarkt eind vorig jaar is in recordtijd overgegaan van het beleid van het op de automatische piloot invoeren van verhogingen van de rente naar het openlijk spreken over een nieuwe ronde kwantitatieve verruiming.

Inmiddels voorspelt 46 procent van de markt dat de rente in 2019 in elk geval één keer wordt verlaagd. Uit een analyse van TD Securities wordt vanaf 2020 een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming verwacht in de vorm van het opkopen van 300 miljard aan staatsobligaties.

Eerste daling van de huizenmarkt

De belofte van kwantitatieve verruiming, de lage rente en het besluit van de Fed kon niet voorkomen dat de huizenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst in zeven jaar zijn gedaald. Een onderzoek van RedFin toont dat jaar na jaar de prijzen van woningen licht afgenomen zijn. Iets dat in februari 2012 voor het laatst gebeurde.

Prijzen daalden vooral in Californië, waar in San José huizen voor 13 procent minder van eigenaar verwisselden dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar ook in het populaire San Francisco daalde de gemiddelde prijs met 1 procent.

Alle cijfers bij elkaar opgeteld daalde de gemiddelde prijs van een huis in de VS met 0,1 procent. En hoewel die daling minimaal is, blijft het een belangrijke indicator van zowel het vertrouwen in de economie als in de vastgoedmarkt.

Goud als verzekering

Goud laat, ondanks de daling van de prijs in dollars, zien dat het zich ook in de huidige markt gedraagt zoals het zich altijd heeft gedragen. Met een almaar ingewikkelder wordende markt, met de duizenden financiële producten die er beschikbaar zijn, biedt goud nog steeds de bescherming die het al duizenden jaren een aantrekkelijke investering maakt.

Dat zien we ook in de aankopen door centrale banken over de hele wereld. Die kochten in het eerste kwartaal van dit jaar 68 procent meer goud dan in dezelfde periode in 2018. Dat mag verrassend genoemd worden omdat de totale vraag in 2018 de hoogste was sinds president Richard Nixon in 1971 de dollar loskoppelde van goud.

Net als vorig jaar zijn de grootste kopers van goud wederom Rusland, Turkije en China. Die proberen met de aankoop van goud hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen.

Records in 72 valuta's

Dat goud in dollars en euro's nog ver onder zijn all-time high beweegt is helder. Wat misschien minder goed zichtbaar is, zijn de all-time highs van de enkele procenten die goud daarvan verwijderd is in 72 valuta's. Een lijst van goudhandelshuis Sharps Pixley toont de valuta's waarin goud de afgelopen jaren een uitstekende investering bleek.

En met de jacht om meer inflatie te bewerkstelligen en de dreiging van een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming in de VS komt wellicht ook de machtige dollar op termijn in deze lijst te staan.

Bart Brands is Specialist Precious Metals bij GoldRepublic. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit posities voor eigen rekening in edelmetalen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.342,90 -3,58
-0,27
pagehit