GOUD 25-6-2019 10:39:00

Beleggers zoeken naar een nooduitgang: goudprijs naar het hoogste niveau in zes jaar


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - De goudprijs profiteert ontegenzeggelijk van enerzijds de conflicten tussen de Verenigde Staten en Iran en anderzijds het uitblijven van een akkoord in de handelskift tussen de VS en China. Beide voeden de onzekerheid op de aandelenbeurzen. Verschillende beleggers kiezen eieren voor hun geld en zoeken naar een nooduitgang.

Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Singapore 1436 dollar betaald worden. Dat niveau werd voor het laatst in 2013 bereikt.

Conflicten stuwen de goudprijs

Het escalerende conflict tussen de VS en Iran, waar militaire acties niet uitgesloten worden, is een belangrijke katalysator voor de snelle stijging.

Daarnaast lijken nogal wat beleggers pessimistisch over het handelsoverleg dat op de G20-top dit weekend op de agenda staat. De Amerikanen zouden vastberaden blijven in hun eis om diepgaande economische en handelshervormingen van de Chinezen af te dwingen.

In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1900 dollar per troy ounce. Toen was er ook grote onzekerheid op de financiële markten.

Andere factoren

Vorige week donderdag steeg de goudprijs al tot het hoogste niveau in meer dan een vijf jaar. Daarbij was het gegeven dat de Federal Reserve heeft aangegeven bereid te zijn de rente te verlagen van sterke invloed.

Kenners denken dat de goudprijs nog verder kan gaan stijgen door een losser monetair beleid van centrale banken. Goud heeft een 'natuurlijk' rentenadeel, omdat het edelmetaal, in tegenstelling tot veel andere (financiële) assets geen rendementen zoals rente oplevert. Dit nadeel weegt echter minder zwaar met een lage of dalende rente, die drijvende krachten zijn achter de goudprijs.

De recente verzwakking van de Amerikaanse dollar, ook een gevolg van de te verwachten daling van de Amerikaanse rente, zorgt ook voor een stijging van de goudprijs. Edelmetalen worden voornamelijk verhandeld in de Amerikaanse valuta. Als de dollar daalt, dan wordt goud betaalbaarder buiten de dollarzone. Dit stimuleert de vraag en de prijs.

LEES OOK: 'Is de rally van de goudprijs gewoon een korte trend of de comeback van de eeuw?'

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.419,35 1,98
0,14
pagehit