GRONDSTOFFEN 21-2-2019 16:23:00

Beleggingsstrateeg: 'Als een feniks herrijzen grondstoffen uit de as'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De grondstoffenmarkten zijn volatiel. Na een sterke daling afgelopen december volgde in januari een sterke opleving. "In februari lijken grondstoffen binnen hun bandbreedte te blijven, maar er is genoeg potentieel voor een prijsuitbraak als grondstoffen op hun eigen fundamentals worden gewaardeerd in plaats van op de constante onzekerheid over handelsprotectionisme en andere geopolitieke risico's."

Dat meent Nitesh Shah. Hij is Commodities Director bij de Amerikaanse asset manager WisdomTree. Goud noemt hij een opvallende winnaar in de huidige, onzekere beleggingsomgeving. Shah denkt ook dat de verkrapping van het aanbod van industriële metalen en olie zeer constructief is voor de prestaties van de grondstoffenmarkt.

Schaduwen van de wereldeconomie

De vertraging van de economische groei in de geïndustrialiseerde landen werpt echter zijn schaduw vooruit. De inkoopmanagersindices (PMI's) in de verwerkende industrie zijn gedaald tot hun laagste niveau sinds augustus 2016.

Italië bevindt zich in een recessie, Duitsland is slechts ternauwernood aan een recessie ontsnapt, de groei van de industriële productie in de eurozone is al twee opeenvolgende maanden negatief en China heeft de laagste economische groei sinds 28 jaar geboekt.

Tegen deze achtergrond verwacht Shah een economische stimulans (of in elk geval geen afname van het stimulerend beleid in de eurozone. "De Federal Reserve Fund Futures wijzen op een geringe kans op een renteverhoging van de Fed dit jaar."

En dan is er nog China. De People's Bank of China heeft zijn reserve-eisen verlaagd en liquiditeit in het banksysteem geïnjecteerd. Van oudsher heeft China zijn economie gestimuleerd door grote infrastructuurprojecten op te tuigen en deze infrastructuuruitgaven zijn meestal grondstoffen-intensief en zullen daarom waarschijnlijk de grondstoffenprijzen doen stijgen, aldus Shah.

Een comeback van goud

Op korte termijn verwacht Shah dat de grondstoffenprijzen aan momentum winnen. "Als er zich echter ongunstige geopolitieke scenario's voordoen, zoals opnieuw een sluiting van de Amerikaanse overheid of een dramatische Brexit-uitkomst, dan zouden beleggers er gerust op kunnen zijn dat hun goudposities in waarde kunnen toenemen."

Goud heeft volgens verscheidene marktvorsers een comeback gemaakt in 2019 en Shah rekent erop dat het edelmetaal alle verliezen van 2018 zal goedmaken. Naarmate de posities in goud weer aantrekken, denkt hij dat het edelmetaal meer zal worden verhandeld. "Een minder 'hawkish'-achtige Fed zou de prijzen kunnen opdrijven tot bijna 1400 per troy ounce. Goud, vaak gezien als een safe haven, heeft een comeback gemaakt in een periode van geopolitieke en financiële volatiliteit."

Nadat het sentiment voor dit edelmetaal in oktober 2018 tot het laagste punt sinds 2001 was gedaald, steeg de belangstelling van beleggers voor het metaal in december 2018 en januari 2019 sterk door de volatiliteit in cyclische markten zoals aandelen en olie. "De sluiting van de overheid in de Verenigde Staten en de vrees voor een handelsoorlog voedden de wens van beleggers om zich in te dekken tegen de slechtst denkbare resultaten."

Nog een comeback

Shah ziet ook dat landbouwgrondstoffen een comeback hebben gemaakt met hoop op de verlenging van de termijn van 1 maart voor een wapenstilstand in de handelsoorlog. Volgens het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimate Report (WASDE) blijft het mondiale aanbod van graan en oliehoudende zaden hoog en zal dit naar verwachting toenemen naarmate de onzekerheid over het handelsconflict voortduurt.

De de-escalatie van het conflict tussen de VS en China heeft de sterke sojaprijzen in deze periode ondersteund. De meest recente gegevens over de verwerking van sojabonen in de VS, die in januari een nieuw record markeerden, leidden ook tot hogere sojaprijzen, zo schetst Shah.

"Tot nu toe bleek uit de gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de annuleringen van Chinese sojabonenorders in januari de nieuwe orders uit de VS overtroffen", aldus de grondstoffen-expert. "Desalniettemin profiteren de sojaprijzen van de hoop op een verlenging van de termijn van 1 maart."

Hij wijst erop dat de sojaboonvoorraden kleiner zullen blijken te zijn als gevolg van een grote vermindering van de schatting van de sojabonenoogst in Brazilië en kleinere neerwaartse bijstellingen voor de VS en Argentinië.

Industriële metalen zullen uitbreken

Hoewel de stijging van de olieprijs de afgelopen weken een hoogtepunt heeft bereikt, meent Shah dat er voldoende ruimte is om verder te stijgen zodra de mist rond de handelsgerelateerde vraag is opgetrokken. De strateeg merkt dat het aanbod krapper wordt als gevolg van het beleid van de OPEC en de Amerikaanse productiegroei wordt geconfronteerd met infrastructurele beperkingen.

"Industriële metalen zijn het meest gevoelig voor het Amerikaanse handelsbeleid", zegt Shah tot slot. "Aangezien het steeds waarschijnlijker wordt dat er een soort overeenkomst tussen de VS en China zal worden gesloten, denk ik dat de prijzen van industriële metalen zullen uitbreken."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Aluminiumpreis 1.781,00 22,50
1,28
Goud 1.345,80 -0,68
-0,05
Koper 5.848,25 30,25
0,52
Nikkel 11.705,00 17,00
0,15
Sojabonen 9,05 -0,07
-0,77
Zink 2.549,00 -39,00
-1,51
Tin 18.950,00 -600,00
-3,07
Olie (Brent) 62,04 -0,27
-0,43
Olie (WTI) 53,68 -0,40
-0,74
pagehit