GOUD 1-8-2019 14:37:56

Centrale banken kopen voor een recordbedrag aan goud


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Spanningen in de wereldhandel houden aan. Centrale banken reageren door een recordbedrag aan goud te kopen meldt de Financial Times.

De centrale banken kochten in het eerste halfjaar voor 15,7 miljard dollar aan goud. Dit blijkt uit data die World Gold Council(WGC)vandaag bekend maakte. Landen als China en Rusland kochten 374 ton goud.

Banken belangrijke spelers

Centrale banken waren goed voor bijna een zesde van de totale vraag naar goud in de periode. Dat is opmerkelijk. Centrale banken hebben sinds het verlaten van de goudstandaard niet zoveel goud gekocht. Die goudstandaard maakte het mogelijk de waarde van een valuta te koppelen aan de waarde van houd. De standaard is al in 1971 verlaten.

Oplopende goudprijs

De vraag naar goud liep op jaarbasis 8 procent op in het tweede kwartaal. Niet alleen centrale banken maar ook beleggers kochten goud of ETFs op goud.

De WGC denkt dat een soepeler monetair beleid en geopolitieke onzekerheid de vraag naar goud in de kaart speelt. De brexit, de situatie rond Iran maar zeker ook de handelsoorlog tussen China en de VS zorgen voor onzekerheid.

Het is nog wel de vraag hoe de vraag naar goud vanuit de particuliere markt zich zal ontwikkelen. Het lijkt dat de vraag vanuit juweliers en particuliere beleggers wat afzwakt.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.502,35 -5,20
-0,34
pagehit