GOUD 24-9-2018 11:29:00

'De goudprijs kan mogelijk volgend jaar boven de 1300 dollar uitstijgen'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.ml/AFN) - De marktvorsers van Bank of America Merrill Lynch houden voor volgend jaar rekening met een verslechtering van de Amerikaanse economie als gevolg van de handelsoorlog. Daarnaast denken ze dat de zorgen over het begrotingstekort van de Verenigde Staten groter zullen worden bij beleggers. Goud kan daar als asset class van profiteren.

Volgens deze analisten moet voor een troy ounce goud dit jaar tot nog toe gemiddeld 1285 dollar worden betaald. Vrijdag kostte een troy ounce ruim 1208 dollar. Op maandagochtend stond de koers rond 11.10 uur iets boven de 1198 dollar. De actuele koers is te zien via de afzonderlijke goudpagina op finanzen.nl.

Goedgemutst inzake goud

Francisco Blanch, Head of Global Commodities & Derivatives Research bij Bank of America Merrill Lynch, zei tegen persbureau Bloomberg dat ze bij zijn afdeling van analisten goedgemutst zijn ten aanzien van de ontwikkeling van goud. Hij zou een gemiddelde van 1350 dollar per troy ounce in 2019 niet raar vinden.

Ze houden rekening met toenemende zorgen bij beleggers inzake de Amerikaanse economie, ook al presteert de Amerikaanse economie momenteel nog goed. Volgens Blanch domineren nu nog thema's als de ontwikkeling richting hogere rentes en de sterke dollar, maar uiteindelijk zal dat omdraaien naar zorgen over het enorme begrotingstekort van de VS.

Fusie tussen goudproducenten

Ondertussen hebben de grote goudproducenten Barrick Gold en Randgold een deal voor een fusie gesloten. Door deze combinatie ontstaat een goudmijnbedrijf met een marktwaarde van circa 18 miljard dollar.

In de deal is afgesproken dat het in Canada gevestigde Barrick zijn kleinere rivaal Randgold, met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk, overneemt in een aandelentransactie. De aandeelhouders van Barrick zullen twee derde van het gecombineerde bedrijf bezitten en de aandeelhouders van Randgold krijgen de rest.

Barrick is 's werelds grootste producent van goud. Door de overname van Randgold kan het bedrijf zijn koppositie in de goudmarkt veilig stellen. Barrick heeft wereldwijd activiteiten. Randgold is voornamelijk actief in Afrika.

Wat denkt u?

pagehit