GRONDSTOFFEN 28-8-2017 12:16:42

De orkaan Harvey slaat ook hard in op de energiemarkt


Fotobron: Freeimages.com

Want door de orkaan is maar liefst 15 procent van de capaciteit van Amerikaanse raffinaderijen uitgeschakeld. En dat zal zijn weerslag hebben op de grondstoffenmarkten en aandelen van energiebedrijven. De prijs voor Amerikaanse olie staat maandagochtend overigens wel 1 procent lager, maar steeg vorige week in de aanloop naar de orkaan.

The Wall Street Journal verwacht dat de Amerikaanse benzineprijzen door het uitvallen van de raffinaderijen flink zullen gaan stijgen. De futures stegen in de Aziatische handel in elk geval al met meer dan 5 procent, terwijl de olieprijs dus wat lager staat.

Oliegigant Exxon Mobil moest bijvoorbeeld in Baytown, vlak buiten de grootste Texaanse stad Houstoun, zijn raffinaderij sluiten die bijna direct aan de Golf van Mexico ligt. Dat is de op een na grootste raffinaderij van de Verenigde Staten, waar dagelijks 560.000 olievaten worden verwerkt. Ook Shell en het Braziliaanse Petróleo moesten elk de deuren van een raffinaderij sluiten. Andere vestigingen kunnen maar op lagere kracht draaien.

Intussen raast Harvey nog verder door Texas en is er vrees voor nog meer problemen voor energiebedrijven. Want de orkaan stoomt af op Port Arthur, waar nog eens vier grote raffinaderijen zijn.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (WTI) 55,74 0,11
0,20
pagehit