SOFT COMMODITIES 2-10-2018 14:30:32

Econoom van ABN Amro voorziet een herstel in de prijzen van soft commodities


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De marktvorsers bij ABN Amro MeesPierson spraken eind augustus al van een herstel binnen de subcategorie landbouwgrondstoffen. Dat herstel zou worden gedragen door de positieve prijsontwikkeling van cacao-, koffie- en sojabonen. Econoom Casper Burgering van de moederbank ABN Amro, zet het uitgedragen positieve sentiment nog eens extra kracht bij.

In een vogelvlucht komt het hier op neer: de prijzen van tarwe en cacao staan nog boven hun niveau van 1 januari. De prijsdruk op mais, sojabonen, suiker en koffie neemt in het vierde kwartaal af. Het economische beleid van de Verenigde staten speelt een grote rol in de prijstrend van granen. De lage prijs van sojabonen in de VS is een prikkel voor Europese importeurs. En het herstel van de Braziliaanse real afgezet tegen de dollar zorgt voor hogere prijs van koffie en suiker.

[1] Tarwe

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat het mondiale aanbod van tarwe dit seizoen met bijna 2 procent daalt, terwijl de vraag constant blijft. Voor Europa, Rusland en de Oekraïne (regio's die te kampen hadden met het warme zomerweer) is de prognose dat de productie dit seizoen veel lager ligt dan in het voorgaande seizoen.

Aan het einde van het vierde kwartaal van 2018 staat de dollar volgens het Economisch Bureau van ABN Amro op EUR/USD 1,15 en dat betekent een iets sterkere dollar richting het einde van het jaar vanaf het huidige niveau (dd. 1/10: EUR/USD 1,158). In dit scenario, samen met de krimp in de mondiale output, kan de prijs komend kwartaal weer stijgen.

[2] Maïs

Burgering denkt dat het overvloedige aanbod in de VS de prijstrend de rest van dit jaar zal dicteren. Het goede nieuws is dat de verwachting over de vraag naar maïs robuust blijft. Zo is in de VS is de export van ethanol, waar circa 30 procent van de totale oogst van maïs in de VS voor wordt gebruikt, in het eerste halfjaar van 2018 al met 33 procent op jaarbasis toegenomen.

Desondanks drukt het aanbod zijn stempel voor de rest van dit jaar. Dat houdt de prijs relatief laag. Een meer dan gemiddelde regenval in de VS kan het tij alsnog keren.

[3] Sojabonen

Voor de rest van dit jaar zal de extra vraag vanuit China de Braziliaanse prijs hoog houden, terwijl de recordoogst in de VS de prijs verder zal drukken. De relatief lage prijs in de VS, ook ten opzichte van de prijs van sojabonen in Brazilië, is vervolgens een prikkel voor Europese importeurs om sojabonen uit de VS te halen.

Maar Europa zal niet de grote hoeveelheden afnemen die China tot voor kort vanuit de VS importeerde. Het langetermijnperspectief voor de vraag naar sojabonen blijft goed. Met name de veevoederindustrie zal een beroep blijven doen op sojabonen. Reden: een verwachte verdere stijging van de veestapel wereldwijd.

[4] Koffie

De volatiliteit van de Braziliaanse real werkt door in de koffieprijs. Daarnaast verhogen de verkiezingen in Brazilië de onzekerheid over het toekomstig overheidsbeleid. Dat maakt dat het vertrouwen investeerders en consumenten daalt. Hierom blijft de koffieprijs de komende tijd beweeglijk.

Dat het aantal shortposities de laatste paar weken is toegenomen, duidt erop dat investeerders voor in ieder geval de korte termijn lagere prijzen verwachten. Op het moment dat de verkiezingen voorbij zijn en er meer duidelijkheid komt over de politieke koers, voorziet Burgering herstel van de real. Dat kan uitmonden in een opwaartse werking op de koffieprijs.

[5] Suiker

De Braziliaanse real laat zijn sporen ook na in de prijs van suiker. Dat geldt ook voor een pakket van steunmaatregelen van de Indiase regering aan Indiase boeren. Met die maatregelen neemt het aanbod van suiker op internationale markten de komende tijd verder toe en dat voert de prijsdruk verder op.

Burgering gaat voor de rest van dit jaar desondanks uit van een stabiele prijsontwikkeling. De toename van het aanbod op internationale markten geeft neerwaartse druk. Het verwachte herstel van de Braziliaanse real heeft juist een opwaarts effect op de suikerprijs.

[6] Cacao

Het vooruitzicht van minder aanbod van cacao maakte eerder dit jaar veel investeerders nerveus waarop de prijs een vlucht nam. Maar aangezien het aanbod echter nog steeds voldoende is, kent de markt per saldo een overschot aan cacao en die situatie zal in de rest van 2018 enige prijsdruk opleveren.

Anderzijds is de kans groot dat het El Niňo-effect de cacaomarkt in het volgend oogstseizoen weer parten speelt. Als dit echt het scenario wordt, dan gaat het ten koste van de beschikbare hoeveelheid cacao. De prijs zal vervolgens stijgen. Dit effect wordt versterkt wanneer de huidige generatie cacaobomen steeds minder cacaobonen gaan dragen. Vervanging van oude bomen neemt een lange tijd in beslag.

Lees hier de volledige marktvisie op soft commodities van Casper Burgering

Wat denkt u?

pagehit