OLIE 16-9-2019 15:15:00

Een olieprijsschok: 'Daar zat de wereldeconomie nou echt niet op te wachten'


Fotobron: Pixabay

Door Wim Groeneveld, editor van finanzen.nl

(finanzen.nl) - De aanval op de olie-infrastructuur van het Saudische koninkrijk van afgelopen zaterdag, en die hoogstwaarschijnlijk met drones is uitgevoerd, heeft in een klap 5 procent van de wereldwijde olieproductie uitgeschakeld. Gesteggeld wordt er nog over wie dat heeft gedaan, of eigenlijk wie de aanvallen op de installaties in Abqaiq en Khurais aangerekend moet worden.

De sjiitische rebellen uit Jemen, de Houthi's beweren dat zij het hebben gedaan, maar de Verenigde Staten wijzen naar Iran en houden dat land verantwoordelijk. Iran steunt namelijk de Houthi's in het door een gruwelijke burgeroorlog geteisterde Jemen. Saudi-Arabië steunt daarbij de soennitische machthebbers in woord en daad (geld, militair materiaal en militaire participatie).

Marktreacties op de valutamark

Volgens Rank Berich van Monex is de eerste consequentie een onmiddellijke olieprijsschok, die al is opgetreden. Daarnaast zijn er de kosten op de langere termijn van de toegenomen spanningen, of zelfs een mogelijke uitbraak van een conflict in de Perzische Golf, waar het alweer een tijd rommelt.

De omvang van de aanvankelijke schok voor de olieprijzen was immens groot. De spotprijzen zijn sinds de invasie van Irak in Koeweit in 1990 niet zo erg gestegen als na de aanval op de installaties in Saudi-Arabië, terwijl de oliefutures op Brent-olie de grootste stijging sinds het begin van de handel in 1988 optekenden, al is de schrikreactie inmiddels iets getemperd.

Ondanks de intense olieprijsbewegingen zag Berich vrij typische marktreacties op de valutamarkt. Valuta's gekoppeld aan grote olie-exporterende economieën zoals de canadese dollar en de Noorse kroon kregen een behoorlijke dreun, maar je kunt niet spreken van een historisch dieptepunt, aldus Berich.

Twee belangrijke vragen

Op de korte termijn zijn er twee belangrijke vragen voor de markten, zo stelt de hoofdonderzoeker. "Hoelang zal de verstoring van de Saudi-Arabische (markt)voorziening aanhouden? En in hoeverre zal de vrijgave van de strategische reserve, met name vanuit de VS, de impact van de bevoorradingsschok verzachten?"

Er kan naar zijn zeggen meer volatiliteit worden verwacht naarmate de markten proberen de antwoorden op deze twee vragen proberen in te prijzen. Olieprijsschokken gaan vaak vooraf aan een wereldwijde economische vertraging, en gezien de (toch al) verslechtering van de mondiale economische vooruitzichten zien de ontwikkelingen er volgens Berich onheilspellend uit.

Hoewel het vrijkomen van de reserves de huidige bevoorradingsschok zal verzachten en de Saudische olieproductie naar verwachting van Berich binnen afzienbare tijd weer normaal zal worden, kunnen de aanvallen aanzienlijke schade tot gevolg hebben, benadrukt hij.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 59,39 -0,46
-0,77
Olie (WTI) 53,70 -0,40
-0,74
pagehit