STAAL 27-3-2019 17:02:00

Een teveel aan staalfabrieken: 'Herstel van staalprijs is niet in beton gegoten'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - De mondiale staalprijs is dit jaar met zo'n 4 procent gestegen, aldus Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN Amro. Hij geeft echter aan dat het herstel van de prijs met name is ingegeven door de hogere inputkosten voor ijzererts, cokeskolen en schroot. "Vanuit fundamenteel oogpunt is er geen reden voor hogere prijzen."

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal de wereldwijde vraag naar staal de komende jaren veel minder hard toenemen dan voorheen, onder meer door handelsspanningen en een vertraging van de economische groei.

Risico op prijsdumping

Toch staan er nog veel nieuwe staalfabrieken op de rol. Als die eenmaal gaan draaien, groeit de productiecapaciteit tussen 2019 en 2021 naar verwachting met 4 tot 5 procent. Dat is volgens de OESO veel meer dan de vraag rechtvaardigt.

Zo'n overschot aan productiecapaciteit is nadelig, omdat het de prijzen en winstmarges onder druk zet. In tijden van economische neergang kan een te groot aanbod bovendien leiden tot prijsdumping, waardoor banen verloren kunnen gaan of staalbedrijven zelfs het loodje leggen.

De OESO roept daarom op tot maatregelen die de overschotten moeten tegengaan. Zo zouden bepaalde landen moeten stoppen met het subsidiëren van de eigen staalsector.

Ogenschijnlijk lichtpuntje

Burgering begrijpt de zorgen van de OESO goed. "Het OESO Staal Comité concludeerde eind vorig jaar al dat er mondiaal 540 miljoen ton overcapaciteit is. Dat is 24 procent van de totale capaciteit", zo schrijft hij op woensdag in een commentaar op de staalmarkt.

De capaciteit neemt volgens hem in China en Europa sinds 2016 af. Een ogenschijnlijk lichtpuntje. "Dat is positief, maar nog steeds blijft overcapaciteit als een molensteen rond de hals van de sector hangen", vindt Burgering.

Want bij tegenvallende vraag naar staal stapelen de problemen zich verder op. "En die vraag is momenteel zwak", weet de econoom. "De activiteit in de bouwsector groeit nog wel, maar het groeitempo ligt lager. De verkopen van auto's in de Verenigde Staten, China en Europa vallen sterk tegen. Kortom, de druk op de sector houdt voorlopig aan."

Wat denkt u?

Analisten over ArcelorMittal SA Registered Shs

12-6-2019 ArcelorMittal Buy Goldman Sachs Group Inc.
5-6-2019 ArcelorMittal Buy Kepler Cheuvreux
29-5-2019 ArcelorMittal Buy Jefferies & Company Inc.
29-5-2019 ArcelorMittal Overweight JP Morgan Chase & Co.
15-5-2019 ArcelorMittal Neutral UBS AG
meer analisten

Aandelen in dit artikel

pagehit