KOBALT 9-11-2018 15:20:06

Elektrische automakers te afhankelijk van aanvoer kobalt vanuit Congo


Fotobron: Tesla

(finanzen.nl) - Toen grondstoffengigant Glencore radioactief materiaal in een Congolese kobaltmijn aantrof, stokte de kobaltexport. En laat nu net kobalt een belangrijke grondstof zijn voor de accu's van elektrische auto's, zoals de Tesla.

Henry Sanderson stelt in de Financial Times dat voor producenten is onverstandig om te vertrouwen op de toeleveringsketen van Kobalt. Congo levert ongeveer tweederde van het kobalt in de wereld.

Belang van kobalt

Kobalt is een belangrijk onderdeel van de krachtige accu's van eletrische auto, zoals Tesla. Door deze toepassing werd kobalt opeens een belangrijke grondstof. De verkopen van elektische auto's staan nog in de kinderschoenen maar de verkopen van Tesla's Model 3 en Audi's e-Tron stijgen.

Vorig jaar verdubbelden de kobaltprijzen bijna ten opzichte 2016. Autofabrikanten rolden over elkaar heen om de bevoorrading veilig te stellen. Dit jaar daalden de kobaltprijzen ongeveer 6 procent omdat Glecore en andere mijnbouwers de productie wisten op te voeren.

Maar deze maand werd Glencore, de grootste kobaltproducent, gedwongen om te stoppen met de verkoop van kobalt uit zijn grootste mijn, die zich in Congo bevindt. De ontdekking van radioactief uranium in het kobalt noodzaakte Glencore de productie stil te leggen.

Koersen van Glencore's concurrenten liepen op. De koers van Molybdeen schoot naar het hoogste niveau in 11 weken. Ook dit bedrijf is actief in Congo het kocht er in 2017 een koper- en kobaltmijn voor $2,65 miljard dollar.

Het kobalttekort kan echter van korte duur zijn, denkt Henry Sanderson van de FT. Congo telt een handvol kleinere kobaltraffinaderijen en producenten die het metaal kopen van duizenden kleinschalige mijnwerkers die het met de hand uitgraven met behulp van pikhouwelen en schoppen.

Dat aanbod was gedaald als gevolg van de lagere prijzen en de toegenomen productie van Glencore. Maar de kleine bedrijven kunnen weer volop gaan produceren. Zij waren vorig jaar goed voor ruim een zesde van het wereldwijde aanbod van kobalt. Glencore's concurrent, Trafigura, handelt vooral in kobalt uit kleinere mijnen.

Een andere aanbieder van kobalt is ERG, een Kazachs bedrijf dat is ontstaan uit het voormalige ENRC. Dit bedrijf wil juist met grote mijnen aan de slag, ook in Congo. ERG werd in het verleden genoemd in verband met fraude en corruptie, meldt het FT. De onderneming zou nog geen grote contracten met afnemers hebben. Maar de enorme Chinese accumakers zullen binnenkort vast bij ERG langskomen, denkt het FT.

De afhankelijkheid van Congo in de kobaltaanvoerketen blijft groot en dit land is een van de armste landen ter wereld.

Wat denkt u?

Analisten over Glencore plc

15-7-2019 Glencore Buy HSBC
15-7-2019 Glencore Buy Deutsche Bank AG
12-7-2019 Glencore Neutral JP Morgan Chase & Co.
10-7-2019 Glencore Buy Deutsche Bank AG
5-7-2019 Glencore Neutral JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Aandelen in dit artikel

Glencore plc 2,72 -0,44% Glencore plc
pagehit