OLIE 29-10-2019 16:06:00

Goldman Sachs durft olieprijsvoorspelling voor 2020 aan


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Voor de olieprijs loopt een volatiel jaar 2019 langzaam ten einde. Sinds januari schommelt de prijs van een vat ruwe Brent tussen de bodemprijs van 52,50 dollar en de hoogst bereikte prijs van 75,60 dollar. Op dit moment is de prijs van Brent-olie met meer dan 12 procent gestegen tot 60,81 dollar (peildatum: 29 oktober 2019), als vergeleken wordt met het extreem zwakke begin van 2019.

Goldman Sachs schatte eerder in dat de olieprijs aan het eind van dit jaar uit zou komen op 62 dollar per vat. Die prognose zit niet ver naast de huidige realiteit. Toch hebben analisten van de bank de olieprognose nog maar een keer onder de loep genomen. Ze gaan er nu vanuit dat de olieprijs tegen het einde van het jaar zelfs iets hoger kan uitvallen.

Apathie in de markt

Zoals de Amerikaanse zakenzender CNBC rapporteert, voorspellen de grondstoffenexperts van Goldman Sachs momenteel dat een verbetering van de fundamentals de komende maanden tot hogere olieprijzen zou kunnen leiden, ook al is er sprake van regelrechte "apathie" in de markt.

Daarmee bedoelen ze dat de oliefutures op Brent-olie in de afgelopen weken gevangen zaten tussen verslechterde groeiverwachtingen en de spanningen in het Midden-Oosten.

Ze denken daarom dat hun prijsprognose van 62 per vat misschien niet de juiste inschatting is. De tegenwind zou door onder meer hogere transportprijzen kunnen afnemen. Een nieuw koersdoel, waar de olieprijs op het eind van dit jaar zou moeten uitkomen, hebben ze echter niet afgegeven.

Schokgolf kan alles omgooien

De Goldman-analisten blikken wel vooruit naar het komende jaar 2020. Spectaculair is die prognose is niet, en dat kan op 'veiligheid' ingestelde beleggers bevallen. "Wij gaan ervan uit dat Brent-olie waarschijnlijk nog steeds zal worden verhandeld tegen prijzen van ongeveer 60 dollar", aldus het rapport dat recent werd gepubliceerd."

Deze prognose houdt alleen stand als de zorgen over de wereldwijde economische groei en de geopolitieke spanningen niet zodanig uit de klauwen lopen dat er een schokgolf waar je U tegen zegt op de markten wordt ontketend.

De risico's die men bij de zakenbank voor dit jaar zag, ziet men nog steeds. Maar die hoeven in 2020 geen probleem te vormen, zo wordt gesteld. De voortdurende oliereducties vanuit de OPEC en de afnemende productie van schalieolie zullen namelijk naar verwachting in balans staan met de stijging van de olieproductie van buiten de OPEC en een gematigde groei van de vraag.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,39 0,98
1,57
Olie (WTI) 57,74 0,84
1,48
pagehit