GOUD 14-8-2018 08:49:44

Goud blijkt geen veilige haven tijdens Turkse lira-crisis


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

(finanzen.nl)- Goud weet beleggers momenteel niet te bekoren. De rol van vluchthaven lijkt nu te liggen bij Amerikaanse staatsobligaties. De rente van die obligaties daalt iets, waarschijnlijk door de grote vraag naar deze Treasuries.

Beleggers geven de voorkeur aan Amerikaanse staatsobligaties als veilige haven. Het betekent ook dat ze dollars kopen. De sterkere Amerikaanse valuta maakt in dollars luidende activa zoals goud duurder. Mogelijk drukt dat de goudprijs ook wat.

De goudprijs kun je hier volgen. Hij noteert momenteel net onder de 1.200 dollar. Goud is daarmee al ruim 5% in waarde gedaald dit jaar. De goudprijs staat op het niveau van februari 2017.

De Turkse lira werd de afgelopen dagen flink afgestraft. Turkije heeft relatief hoge buitenlandse schulden in vooral dollars. De lira verloor vorige week meer dan een vijfde van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De financiële markten zijn beducht voor besmettingsgevaar. Europese banken hebben veel geld uitgeleend aan Turkije. De schulden die doorgaans in dollars luiden zijn voor Turkije steeds lastiger terug te betalen nu de dollar de afgelopen tijd hard steeg.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.333,05 -9,30
-0,69

Valuta in dit artikel

EUR/TRY 6,6299 0,0114
0,17
pagehit